Българското присъствие на европейското първенство за кадетки до 16 г. в София не се изчерпва само с националния ни отбор, който ни зарадва с класиране на 1/4-финалите, финиширайки втори в своята група Д след победа над Люксембург с 80:69.

Знанията и отдадеността си към играта успешно на треньорското поприще превъплъщава една от легендите в женския ни баскетбол Мариана Чобанова. Бившата националка е начело на 16-годишната формация на Португалия на европейското, Дивизия Б в София.

Доказателство за добре свършената от нея работа е класирането на бодрата смяна от страната на мореплавателите на 1/4-финалите на шампионата при 16-годишните момичета. Селекцията на европейска вицешампионка от 1983 и 1985 г. финишира на първо място в своята група B без загуба - с баланс от 5-0, което стори само Словения в група А.

Момичетата на бронзовата медалистка от шампионата на Стария континент във Варна 1989 минаха последователно през Великобритания с 46:41, през Австрия с категоричното 82:28, през Ирландия с 68:67, през Беларус с 53:33 и през Албания с 118:31. Това със сигурност ще предизвика високи оценки за представянето на тима от страна на португалската федерация.

За селекцията на Мариана Чобанова обаче битките не свършват дотук. Утре (22 август) от 20.30 ч. в зала “Универсиада” нейните възпитанички продължават битката за място сред най-добрите в двубой от елиминациите срещу Сърбия.  

Положителните емоции за българката от посещението в родината ще бъдат допълнени и от спомен за една приятна среща. Мариана Чобанова, която е част от шампионския тим на Локомотив от 1991 г., но от години живее и работи в Португалия заедно със съпруга си Иван Костурков, бе част и от срещата на поколенията, която родната федерация по баскетбол организира по време на европейското за кадетки в София. Бившата националка бе сред наградените за развитието на играта у нас, а освен това, предаде от положителната си енергия на момичетата от представителния ни тим.