Талантливи българки попаднаха в челото на няколко индивидуални класации след изиграването на първите мачове от европейското първенство за кадетки, Дивизия Б, което се провежда в София. Това е още едно доказателство за страхотната работа свършена от наставникът Лъчезар Коцев и от крилото на Лос Анджелис Спаркс в женската НБА Гергана Славчева, която е част от щаба ни.

За радост на своите треньори Илияна Георгиева е водещ реализатор на турнира. Момичето, което е гордост на варненската школа и на Черно море Одесос, може да се похвали със средно по 25 точки на двубой. Освен това, гардът заема второ място по асистенции – с по 5 завършващи подавания на двубой, третo по изиграни минути – с по 38.4 мин. и осмo по коефициент – с по 18 на мач.

Впечатление на европейското прави и Анастасия Калева. Пловдивчанката, която е сред попаденията на школата на Академик, е третият най-добър борец в надпреварата със средно по 13.5 овладени под двата ринга топки. В добавка крилото заема 12-то място по ефективност с КПД 16 на среща и е първа по дабъл-дабъли – с 2.

Баскетболистката на Шампион 2006 Микаела Дамянова върши доста работа под кошовете на турнира, като заема седма позиция по борби, с по 11 отскочили от двата ринга топки. 188-сантиметровият център се нарежда и на шесто място по изиграни минути – с по 34.3 на двубой.

Родената в Ботевград и рожба на ботевградската школа Ванина Василева е сред най-добрите подавачи. 168-сантиметровата баскетболистка дели второто място в подреждането по асистенции с Илияна Георгиева, като и двете правят по 5 завършващи подавания на среща.

Усилията на нашите момичета доведоха до баланс от 2-1 през последните три дни. Този актив отрежда на националния ни отбор за кадетки до 16 г. второ място в група Д, а следващия му мач ще бъде на 20 август от 18.15 ч. в столичната зала “Универсиада”.

КАДЕТКИТЕ ИЗНЕСОХА ЛЕКЦИЯ НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ НА ЕВРОПЕЙСКОТО (ВИДЕО)

БЪЛГАРИЯ НА КОСЪМ ОТ НОВ ПОВДИГ ПРИ 16-ГОДИШНИТЕ (ВИДЕО)

ПОДВИГ ЗА КАДЕТКИТЕ НА СТАРТА НА ЕВРОПЕЙСКОТО (ВИДЕО)

Снимки: БФБ