Какво се случи: Националният ни отбор за кадетки изкара целия си яд от вчерашната загуба от Холандия върху Северна Македония след убедителното 95:43. Двубоят се проведе в столичната зала “Универсиада”, като бе от програмата на група Д на европейското в Дивизия Б. Нашите вече имат баланс от 2-1 в своя поток.

Най-добри: Реализатор №1 на надпреварата Илияна Георгиева се разписа с 19 точки, като бе 7/13 при стрелбата си от средно разстояние. Валентина Веселинова изнесе най-добрият си мач на европейското и приключи с 18. За трети пореден път сред най-добрите името си постави Микаела Дамянова, отбелязала 16 точки. Гергана Минчева също се включи силно с 11 и 6 борби. Борец №3 на европейското Анастасия Калева грабна 15 отскочили от двата ринга топки плюс 9 точки.

За Северна Македония Нина Зафирова бе най-добра с 12 точки.

Първо полувреме: Младите “лъвици” започнаха с много желaние и на бърза ръка наложиха волята си над съперника, като си осигуриха двуцифрена преднина за 23:11 чрез Микаела Дамянова и Илияна Георгиева. През втория период натискът на националките до 16 г. стана още по-осезаем, което им донесе солидна преднина от 26 точки, фиксирайки 44:20 в своя полза на голямата почивка.

Второ полувреме: След паузата и Валентина Веселинова и Гергана Минчева се разиграха, а тимът ни не оставяше шансове на македонките, стигайки до категоричното 76:37. Това позволи на треньорския ни щаб в лицето на Лъчезар Коцев и бившата баскетболистка от WNBA с Лос Анджелис Спаркс Гергана Славчева да дадат шанс за изява на всичките си състезателки.

И още: На почивката на двубоя президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков връчи специално изработени значки по случай 100 години баскетбол в България на легенди на играта у нас при дамите, донесли успехи и медали на страната ни от европейски, световни първенства и Олимпиади. За тях след двубоя в залата ще има коктейл.

Какво предстои: За нашия тим предстои кратка почивка, а на 20 август от 18.15 ч. кадетките ще излязат срещу Люксембург в зала “Универсиада”.

СТАТИСТИКА ОТ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ 16 - БЪЛГАРИЯ 16

Пълен запис от двубоя можете да видите тук