Какво се случи: Когато си дал и последната частица от енергията си на терена, независимо какъв е крайният резултат, няма как да не си горд със себе си. Подобно чувство трябва да има в сърцата на 16-годишните ни националки, които се бориха като с равен с фаворита в група Д на европейското Холандия, направил на пух и прах преди ден Северна Македония след 101:24.

Двубоят, който се проведе в столичната зала “Универсиада” днес, бе измъкнат в самия край от холандките с 64:68. Доказателство за сърцатата игра на нашите момичета е това, че съперникът се радваше след края му така, все едно е станал европейски шампион. Доказателство и за отличната работа, свършена от наставника Лъчезар Коцев и от крилото на Лос Анджелис Спаркс, Финикс Меркюри и Портланд в WNBA Гергана Славчева, която е част от щаба ни. 

Най-добри: Шампионката с Черно море Одесос при 16-годишните през 2018 г. Илияна Георгиева отново демонстрира страхотна форма. Крилото бе над всички във втори пореден двубой и се разписа с 25 точки, 6 борби, 6 асистенции и 3 открадната топки. Възпитаничката на школата на Академик Пловдив Анастасия Калева се включи от пейката с дабъл-дабъл – 13 и 13 борби. Микаела Дамянова отбеляза 11 точки, допълнени от 9 борби. Ванина Василева се отчете с 10 и 6 асистенции.

Преди началото: Сблъсъкът започна с минута мълчание в памет на една от легендите в женския ни баскетбол – Пенка Стоянова – дългогодишна националка, капитан на представителния ни тим при дамите, сребърна медалистка от Олимпиадата в Москва през 1980 г. и бронзова от Игрите в Монреал през 1976 г. Пример за отдаденост и лидерството на играта у нас.

Първо полувреме: Холандките стартираха със серия от 5-0, но нашите се доближиха на 1 точка. Отговорът на съперника не закъсня и в края на първата част на таблото бе изписано 15:11 в негова полза. През втория период въпреки желанието и борбеността на нашите за всяка топка, Холандия за първи път дръпна с двуцифрена разлика за 24:13. Кадетките на няколко пъти намалиха пасива си до 7-8 точки, но и почти двойно повечето фаулове за отбора ни натежаха, а на почивката резултатът бе 41:31 в полза на тима от ниската земя.

И още: На полувремето на мача в “Универсиада” европейските шампионки в Дивизия Б от Косово до 20 години показаха пред родна публика купата, която спечелиха миналата седмица в Косово. Капитанът Гергана Иванова пък връчи трофея на развълнувания президент на федерацията Георги Глушков.

След паузата: Второто полувреме момичетата на Лъчезар Коцев и Гергана Славчева излязоха преобразени. С много дух, вяра и търпение, малките “лъвици” изравниха и стигнаха до пълен обрат - 48:46.

България поведе за първи път с 4 точки 6:29 минути преди сирената - 62:58. Бурно подкрепяни с “Българи-юнаци” от трибуните, кадетките държаха крехка преднина, а след кош на Илияна Георгиева на таблото светна 64:61 в наша полза 2:30 минути преди края.

Миг по-късно съдиите проспаха абсолютна носена топка, а Холандия вкара тройка - 64:64. По-здрави обаче се оказаха нервите на “лалетата”, които и с повече опит, изтръгнаха успеха в двубой, от който България излезе с чест и с високо вдигнато чело.

Какво предстои: Утре (17 август) от 18.15 ч. отново в зала “Универсиада” кадетките ще излязат срещу Северна Македония.

СТАТИСТИКА ОТ БЪЛГАРИЯ 16 – ХОЛАНДИЯ 16

Вижте пълен запис на двубоя: