Националният ни отбор по баскетбол на колички остави силни впечатления на завършилото преди няколко дни европейско първенство в Дивизия C. Надпреварата се проведе в столичната зала “Триадица”, а нашият тим завърши на шесто място при дебютното си участие на подобен форум.

За емоциите около шампионата, за подготовката му и за бъдещето пред BBALL.BG говори селекционерът Владимир Искров. Ето и какво ни сподели той:

- Какво е мнението Ви за представянето на тима, все пак това е първо участие на страната ни на такова първенство?

- Всички са много доволни и щастливи, защото това е една основа, на която ще се стъпи и ще се надгражда този спорт в България. Има вече интерес от два клуба да направят отбори на колички, така че вярвам, че следващата година първенството ще бъде с шест тима, а не с четири. Хората определено са се впечатлили и са се трогнали от това, което са видели. Имах възможност да говоря с мои колеги, всички бяха страшно впечатлени и казаха, че за първи път виждат такава подкрепа към национален отбор. Смятам, че това е нещо изключително ценно, не толкова класирането, а това, че момчетата играха сърцато, раздадоха се максимално и хората го усетиха.

- Какво е чувството да напълниш зала “Триадица” в София през август?

- Просто хората видяха истински баскетбол и едни хора, които са отишли в залата да играят и да покажат най-доброто от себе си. Смятам, че това помогна, за да се напълни залата. Хубавото беше, че публиката бе изключително позитивна не само към нас, но и към нашите съперници. След мачовете феновете поздравяваха и двата отбора. Това наистина e приятно и благородно. Всичко беше празник в залата. Имах възможност да говоря с изпълнителния директор на международната федерация по баскетбол на колички и той ми сподели, че не му се е случвало да вижда такава атмосфера на европейско. Беше страшно впечатлен, а те провеждат тези турнири над 20 години. Явно присъствието на хората е впечатлило не само нас, като треньори и състезатели, но и хората от международната организация.

- Спортният министър Красен Кралев също уважи събитието. Разговаряхте ли и какво Ви сподели той?

- Той много се зарадва. Случи се така, че докато вървеше откриването, той дойде да поздрави момчетата и смятам, че и в бъдеще ще продължи да подкрепя такива инициативи и тепърва ще се развива този спорт в България. Това е един пример за всички в спорта какво трябва да бъде отношението към спорта като цяло.

- Разкажете ни малко повече за количките, с които се състезават играчите…

- Последните шест колички, които купихме сега за европейското са от най-висок клас. За тях събрахме 40 000 лв. – 8000 лв. от министерството и 32 000 лв. от наши приятели, спонсори, партньори. Доста са скъпи, но тези, които взехме ние, са най-високият клас състезателна баскетболна количка. Индивидуално се взимат мерки на всеки един състезател, който сяда на такава количка. Идва човек от Англия, специалист. Измерват се по 20-30 показателя на тялото на параспортиста, за да се направи количка, която да бъде точно за него. Сложно и скъпо нещо е.

- Виждате ли бъдеще за този спорт у нас?

- Аз мисля, че можем да събираме хора в неравностойно положение и да им даваме някаква базова основа, а в момента, в който вдигнат малко повече нивото, трябва да ги изпращаме да играят баскетбол в Гърция и Турция. Там първенствата са платени и всъщност това е професия. Ние имаме две момчета в Панатинайкос, имаме едно момче в Турция. За момента не можем да предложим това в България, но можем да предложим една базова подготовка, която да подготви такива състезатели да отидат да играят в чужбина.

- Какво предстои за баскетбола на колички?

- Надявам се да успеем да организираме една Балканиада през следващата година. Борим се и да направим спортен център за хора с увреждания в София. Това са двете основни неща, които сме си поставили като цели и трябва да ги постигнем. Както казах и двата отбора, които са проявили вече интерес да имат отбори на колички, ще им помогнем до края на септември, за да могат да стартират и методически и на колички. Защото тези колички, които купихме сега, на практика освободиха 6-7 други, така че ще ги дадем безвъзмездно на новите клубове, които ще регистрират отбори с колички.

Снимки: БФБ