Балкан ще участва в квалификациите за Шампионска лига, а ако не успее да се класира, ще продължи в следващия по сила турнир ФИБА Къп, където попада директно в групите.

Днес бе теглен жребият за надпреварата в Мюнхен, като Балкан има възможност да попадне в две групи - една при отпадане от първи квалификационен кръг на ШЛ и втора - при отпадане от втори кръг. Общо 32 отбора ще участват в редовния сезон, като отборите ще бъдат разпределени в 8 групи по 4 отбора.

 

Ето и къде може да играе засега българският шампион при участие в този турнир:

Група G:

Загубилият от Сьодертале Кингс/Балкан

Енисей Красноярск (Русия)

Раховец (Сърбия)/Клуж (Румъния)

Загубилият от Сьодертале/Балкан - Антверп Джайънтс

Още два български отбора ще участват - Левски Лукойл, който също е в групите, и Берое. Старозагорци ще играят квалификации за влизане в турнира срещу холандския Лайден, който достигна до 1/8-финалите в турнира през миналия сезон.

12 отбора са сигурни за групите за ФИБА Къп, а 5 ще се класира от квалификации. Максимум 15 отбора от Шампионска лига могат да се присъединят в турнира, а ако те се класират за ШЛ, ще се отворят места за "щастливо губещи" от квалификациите.

Редовният сезон във ФИБА Къп започва на 23 октомври.

Пътят на Балкан в европейските турнири започва с квалификации в Шампионската лига на 17 септември срещу шведския шампион Сьодертале, а реваншът е три дни по-късно на 20 септември (петък) в "Арена Ботевград".

Източник: Balkan-basket.com