Цветомир Чернокожев направи сериозно впечатление на европейското първенство за младежи, Дивизия Б в Португалия, което приключи преди няколко дни и при което нашите финишираха на пето място. 19-годишният баскетболист се превърна в Реализатор №1 и Борец №1 на турнира.

Пред BBALL.BG Най-добрият млад играч на България за 2018/2019 говори за шампионата и за конкуренцията сред 20-годишните в Дивизия Б, както и за жребия на мъжкия национален отбор за евроквалификациите. Ето и какво сподели той:

- Броени часове след края на европейското, с какви впечатления остана ти от него и от останалите отбори?

- Най-важното е, че показахме голямо израстване в нас, може би по-голямо, отколкото имаше в доста други отбори. Познавам повечето играчи от другите отбори от доста време и смятам, че индивидуално сме напреднали повече от тях и със сигурност причина за това е, че играем в мъжката лига.

- Стана Реализатор №1 и Борец №1 на турнира. Какво е усещането да си първи пред всички и то с екипа на България?

- Случи се така, че в повечето моменти се явявах като лидер на отбора, да, но това съвсем не значи, че другите момчета не допринесоха за това. Нашият спорт е отборен и всеки имаше роля във важните моменти.

- Достигнахте до 1/4-финалите. Какво не Ви достигна, за да продължите напред и доволен ли си от 5-тото място?

- Искаше ми се да влезем в 4-ката. Ако бяхме взели мача с Чехия, това щеше да е напълно осъществимо и ние знаехме това още тогава. Хвърлихме се, играхме с желание, но паднахме в продължение. Имахме шанс за четворката, но не и по-напред. За жалост има доста пропуски в организацията, а и като цяло в баскетбола ни, които не са нормални за ниво Дивизия А.

- Какво ти предстои сега?

- Предстои ми да почина малко и да се порадвам на свободното си време.

- Няма как да не те попитаме за жребия на мъжкия национален отбор за евроквалификациите. Какво е твоето мнение за отборите на Гърция, Латвия и Босна?

- Момчетата са показвали, че не ги е страх от имената на отборите и са показвали добра игра. Надявам се да се получи и сега.