Балкан получи директно място в групите на ФИБА Къп за сезон 2019/2020. Българският шампион ще участва в квалификациите за Шампионската лига, а ако не успее да се класира, има заявка да продължи във ФИБА Къп. Максимум 15 отбора от Шампионската лига могат продължат в турнира, ако не преодолеят квалификациите.

Жребият ще се тегли в сряда на 24 юли, а Балкан е в четвърта урна, съобщават от официалният сайт на българския първенец. 

Доброто представяне миналия сезон позволи на ботевградчани да продължат директно в групите на турнира ФИБА Къп. През  2018/2019 Балкан стана първият български отбор, достигнал до осминафиналите на надпреварата.

Още два български отбора ще участват тази година в турнира. Това са Левски Лукойл, който също попада директно в групите и Берое, който ще играе един квалификационен кръг.

10 отбора ще участват в квалификациите на турнира, като ще се борят за пет места в редовния сезон. Те ще играят на принципа разменено гостуване. Мачовете са на 2 и 9 октомври.

Непоставени отбори:

Борисфен (Беларус);

Раховеци (Косово);

Борас Баскет (Швеция);

Берое (България);

Тарту Юнивърсити (Естония)

Поставени отбори/домакини във втория мач/:

Днипро (Украйна);

Лайден (Холандия);

Пинар Кършияка (Турция);

Клуж (Румъния);

Катая (Финландия)

Директно в групите попадат Шарлероа, Левски Лукойл, Брюксел, Кьорменд, Печ, Бахчешехир, Байрот, Сибиу, Цволе, Ирони Нес Циона, Енисей Красноярск, Апоел.

32 отбора ще участват в жребия като те ще бъдат в разпределени в 8 групи по 4 отбора. Максимум два отбора от една страна могат да бъдат в една група. 5 отбора ще продължат от квалификациите, а други 12 получават директно място в групите.

До 15 отбора от квалификациите на Шампионска лига могат да се включат във ФИБА Къп, като те получават директно място в групите. Това са Балкан (България), Капфенберг (Австрия), възможният съперник на Балкан във втори квалификационен кръг Антверп (Белгия), Цмоки (Беларус), Керавнос (Кипър), Баакен (Дания), Бон (Германия), Фалко (Унгария), Прищина (Косово), Вентспилс (Латвия), Морнар Бар (Черна гора), Донар Грьонинген (Холандия), Легия Варшава (Полша), Бенфика (Португалия), Орадея (Румъния), Нижни Новгород (Русия), който ще участва във втория квалификационен кръг на Шампионската лига. Фрибург (Швейцария), Интер Братислава (Словакия), Сьодертеле (Швеция) и Киев Баскет (Украйна).

Има отбори без опция да продължат във ФИБА Къп. Ако някой от следните отбори се класира за Шампионска лига, ще се отворят допълнителни места за “щастливо губещи” от втория квалификационен кръг на ФИБА Къп - Капфенберг, Цмоки Минск, Керавност, Баакен и Киев.

- В първа урна ще бъдат отборите от втория квалификационен кръг на ШЛ + отбор с най-висок ранк от класиралите се директно в групите.

- Втора урна - Осемте отбора директно класиралите се в групите на ФИБА Къп с най-добър ранкинг.

- Трета урна - Останалите отбори, класирали се директно в групите + победителите от квалификациите.

- Четвърта урна - Отбори, участващи в първия квалификационен кръг на Шампионска лига, където попада Балкан.