Израел окончателно пренаписа историята на европейския баскетбол!

Пред 4000 зрители в залата в Тел Авив и още 20 000, които останаха без билети и гледаха финала на огромни видеокрани в града, 20-годишните национали на Пини Гершон прекършиха Испания с 92:84.

Победа, която донесе европейската титла на Израел в Дивизия А за втора поредна година. Нещо повече. След триумфа на тима на първенството на Стария континент през миналото лято в германския град Кемниц, сега "синьо-белите" храбри сърца на Гершон показаха изключителна класа и хладнокръвие и защитиха трона си по превъзходен начин.

Това бе трети пореден европейски финал за Израел. Отборът игра за златото и през 2017 г. в Ираклион, но там отстъпи пред домакина Гърция.

Три поредни финала в историята на европейските първенства при 20-годишните са играли само още два национални отбора - Сърбия, която стига до върха през 2006, 2007 и 2008 г., и Испания, която става шампион през 2016-та, но остава със сребро през 2015 и 2014 г.

И трите финала на Израел идват под ръководството на Пини Гершон като генерален мениджър на всички национални отбори при подрастващите в родината му - от 14-годишните - до 20-годишните.

Селекцията на 20-годишните обаче е и най-голямата му гордост. Гершон - трикратен европейски клубен шампион начело на Макаби Тел Авив, едва дочака сирената на мача с Испания, за да нахлуе на терена, обезумял от щастие и разплакан като малко дете.

 

Именно той награди като MVP и новата млада звезда на израелския баскетбол Дени Авдия - лично откритие на Гершон, който той наложи в националния отбор още преди някой друг да е чувал за него.

 

 

"На седмото небе съм. Този миг не мога да сравня с никой друг успех от миналото. Да станеш европейски шампион у дома, това е нещо велико. Но това не е чудо и аз не съм магьосник. Ние не сме най-талантливите, но ние просто се трудим много. Не мога да ви опиша колко точно много", коментира Пини, който води мъжете на България преди 10 години на европейското първенство в Полша.

"Обожавам децата и работата с деца. Там е истината. Всеки може с милиони долари бюджет и със суперзвезди, които да си купи на готово. Да откриеш едно талантливо дете, да го убедиш да тренира като звяр, да го спечелиш на своя страна, да го удържиш далеч от изкушенията на този свят, да не спираш да му вярваш, дори когато е безобразно и на терена, и извън него, това е мисия, която не е за всеки, но пожелавам на всеки да изпита това, което сега изпитвам аз", допълни Гершон.

Вижте пълен запис на финалния двубой в Тел Авив: