Талант №1 на израелския баскетбол Дени Авдия затвърди мненията на специалистите, че е един от младоците, които най-вероятно ще попаднат в Драфт 2020 в НБА. 18-годишният играч обра овациите в Тел Авив със силната си игра, извела младежката формация на страната му до трети пореден финал на европейско в Дивизия А.

205-сантиметровото тежко крило бе с основна заслуга за успеха на израелците над Франция с 81:70 на 1/2-финалите. Дени Авдия записа най-добрите показатели на турнира от точки, борби, откраднати топки и коефициент след 26 точки, 11 борби, 1 асистенция, 5 откраднати топки и 3 чадъра, което му носи КПД 34 в двубоя.

В битката за титлата по-късно днес от 20.30 ч. Дени Авдия и компания ще се изправят срещу Испания, отстранила Германия с 80:62, в спор за златото на европейското.

Дени Авдия вече има опит в подобни финали. Преди година в Германия той изведе Израел до първо злато на Стария континент, а освен това попадна в Идеалната петица на eвропейското, записвайки средно по 12.7 точки, 6.4 борби и 1.1 асистенции. През февруари шампионът на Израел с Макаби Тел Авив дебютира и за мъжкия национален отбор при победата му над Германия с 81:77.

Вижте го сами: