Европейският шампион Словения може да се окаже сред съперниците на България в квалификациите при мъжете за следващия шампионат на Стария континент през 2021 г. Жребият ще се проведе на 22 юли в Мюнхен от 13.15 ч. българско време и ще бъде предаван пряко в YouTube.

Националите са поставени в урна №7, което означава, че могат да срещнат и съперници като Гърция, Хърватия или Русия, някой от Латвия, Италия, Турция или Украйна, както и Унгария, Босна и Херцеговина, Македония или Холандия. Нашият тим ще попадне в една от групите B, D, F или H.

Общо 32 отбора ще се включат в пресявките, включително домакините на европейското - Чехия, Грузия, Германия и Италия. Те ще бъдат разделени в осем групи по четири тима, като ще играят един срещу друг на разменено гостуване.

Трите най-добри състава от всяка група, с изключение на групите, включващи домакините, ще се класират на Евробаскет 2021. От групите, с участващите домакини, място на шампионата ще си гарантират двата най-добри плюс Германия, Чехия, Грузия и Италия.

Пресявките за Евробаскет 2021 ще бъдат в три игрови прозореца - 17-25 февруари 2020 г., 23 ноември - 2 декември 2020 г. и 15-23 февруари 2021 г., с по два мача за всеки от участващите състави във всеки прозорец.