Носителят на Купата и на Суперкупата на България и вицешампион в НБЛ за миналия сезон Левски Лукойл си гарантира място директно в груповата фаза на ФИБА Къп. Това става ясно от официалната справка, публикувана от Европейската федерация по баскетбол преди сезон 2019/2020 в турнира.

Финалистът в турнира за Купата на България и бронзов медалист в НБЛ Берое също си проправя път към редовния сезон във ФИБА Къп, но за целта „зелените” ще трябва първо да се справят с конкуренцията в квалификациите.

Освен Левски Лукойл, още 11 отбора са ясни, че влизат направо в групите на надпреварата. Още 15 отбора са заявили, че при отпадане от квалификациите на Шампионската лига искат да продължат европейското си участие във ФИБА Къп.

Това са: белгийските Спиру Шарлероа (бронзов медалист на страната) и Финикс Брюксел (4-ти в местната лига), унгарските Кьорменд (вицешампион) и Печ (бронзов медалист), Сибиу (вицешампион на Румъния), Енисей Красноярск (9-ти в руската Суперлига), Апоел Никозия (бронзов медалист на кипърската лига), Меди Байройт (12-ти в немската Бундеслига), Ирони Нес Циона (6-ти в израелската Суперлига), Ландстеде Цволе (шампион на Холандия) и Бахчешехир (9-ти в турската Суперлига).

Ето и компанията на Берое в квалификациите на турнира: Катая (6-ти във Финландия), Днипро (4-ти в Украйна), Пинар Кършияка (11-ти в Турция), Клуж Напока (бронзов медалист на Румъния), Бурос (вицешампион на Швеция), Лайден (бронзов медалист на Холандия), Раховец (вицешампион на Косово), Тарту (5-ти в естонската лига), Борисфен Могильов (вицешампион на Беларус).

Квалификациите са на 2-ри и 9-ти октомври, а мачовете от редовния сезон на ФИБА Къп започват на 16-ти октомври и продължават до 5-ти февруари. ¼-финалите са на 4-ти и 11-ти март, ½-финалите на 25-ти март и 1-ви април, а битката за трофея на 22-ри и 29-ти април.