България си класира на 1/4-финал на европейско първенство за младежи, Дивизия Б в Португалия, където ще се изправи срещу Русия утре. Сред виновниците за това бе и Цветомир Чернокожев, който демонстрира качествата си в Португалия.

МЛАДЕЖИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ УТРЕ ВЕЧЕРТА

19-годишният баскетболист е реализатор №1 на турнира след края на първата му фаза със средно по 19.8 точки. Това се случи след като той отбеляза 33 точки при загубата на България от Чехия с 89:93 след продължение.

ВТОРО МЯСТО ЗА МЛАДЕЖИТЕ В ГРУПАТА НА ЕВРОПЕЙСКОТО (ВИДЕО)

Цветомир Чернокожев премина границата от 10 точки във всички срещи на младежката ни формация дотук в турнира, като може да се похвали с успеваемост в стрелбата от средно разстояние 52% (26/50), както и 72% (18/25) от линията за изпълнение на наказателни удари плюс 3 тройки.

Най-добрият млад играч в НБЛ за миналия сезон се нарежда на второ място по борби, като овладява по 10.8 отскочили от двата ринга топки на двубой. Цветомир Чернокожев е трети по изиграни минути – със средно по 33.4, четвърти по коефициент – по 19.8 и един от двамата баскетболисти на шампионата с 3 дабъл-дабъла заедно с Дзмитрий Риуну от Беларус.

Александър Матушев пък пети при топстрелците със средно по 17 точки, Борислав Младенов заема същата позиция, но в класацията по борби със средно по 8.8 на среща, а Лъчезар Димитров и Николай Михайлов са съответно четвърти и пети по откраднати топки – със средно по 1.2 и 1.1.