Искри по оста Олимпиакос – Панатинайкос прехвърчаха и по време на Общото събрание на Евролигата, което се проведе в Мюнхен. Конфликтът между двата клуба през миналия сезон доведе до изхвърлянето на гранда от Пирея във Втора дивизия на Гърция.

Президентът на “детелините” Манос Пападопулос повдигна въпроса дали представител на Втора дивизия може да играе в Евролигата. Самият той попита още “дали това няма да даде възможност на други отбори да оказват натиск на националните федерации.

Търговският директор на Олимпиакос Никос Лепениотис каза, че този въпрос e трябвало да бъде решен по-рано на местно ниво. Той припомни и конфликта между Панатинайкос и Евролигата, в който клубът от Атина заплаши да се присъедини към Шампионската лига.

Президентът на Евролигата Жорди Бертомеу се намеси в диалога и призна противоречията с Панатинайкос, но заяви, че тази ситуация е минало. Според правилата на най-силната клубна надпревара в Европа, участниците в нея трябва да бъдат част от елитните първенства на страните си, но може да се направи изключение от Изпълнителния съвет на акционерите.

Междувременно, от Евролигата приеха нови правила за лицензиране, които ще влязат в сила от 2020/2021. Сред тях са две места за финалистите от турнира Еврокъп, като този, който се класира по-напред ще може да запази мястото си в Евролигата, но само ако достигне плейофите, премахване на максималния лимит за участващи клубове от една страна, предоставяне на три места с уайлд кард и увеличаване на тимовете с 10-годишни договори на 11.