Министерският съвет предлага президента на Република България да издаде Указ за награждаване на Атанас Голомеев – Змея с орден “Стара планина” първа степен за изключително големите му заслуги в областта на спорта. Това съобщава вестник “24 часа”.

Атанас Голомеев е български баскетболист, пример за младото поколение и любимец на публиката по целия свят. Започва спортната си кариера в Спартак София, по време на следването си играе за Академик, а след това и за ЦСКА и Левски Спартак. Печели 9 шампионски титли от републикански първенства.

Първото си участие в националния отбор записва на 17-годишна възраст, където играе в периода от 1965 до 1981 г. В отбора е неоспорим лидер и капитан. В периода 1991-1993 г. е председател на българската федерация по баскетбол.

Атанас Голомеев участва на 5 европейски първенства и става Реализатор №1 на шампионатите в Испания през 1973 г. и в бивша Югославия през 1975 г. Попада в Идеалните петици на три от тези форуми. Включен е в Залата на славата на канадския университет “Макгил”. От 1991 г. е в Топ 50 на най-добрите баскетболисти в света за всички времена.

В края на следващия месец Атанас Голомеев ще бъде приет в Залата на славата на ФИБА. Това ще се случи на специална церемония преди началото на световното първенство, което ще бъде от 31 август до 15 септември в Китай.

Източник: в-к "24 часа"