Зайън Уилямсън се превърна в абсолютна сензация в колежанския баскетбол, а специалистите не спират да му предричат бляскаво бъдеще в НБА. Неслучайно Ню Орлиънс заложи на него под №1 в драфта през миналия месец.

За загрявка, за лигата отвъд океана крилото с внушителна физика ще има Лятната лига в Лас Вегас, която стартира утре сутрин и ще продължи до 15 юли. Ето и няколко интересни факта, които може би не знаете за новобранеца на Пеликанс:

1. Планината Сион в баскетбола

Често сравняват Зайън с планината Сион, която се намира в близост до Йерусалим. Всъщност, крилото тежи 129 кг., а ръстът му е 201 см. и към момента той само с 3 кг. по-лек от най-високият играч в НБА Бобан Мариянович, който е 132 кг. и може да се похвали с ръст от 221 см.

2. Може да забива от линията за изпълнение на наказателни удари.

Въпреки килограмите си, Зайън може да забива от линията за изпълнение на наказателни удари, а освен това го прави с лекота. Преди него подобни неща сме виждали от Д-р Джей, Майкъл Джордан и Винс Картър.

3. В гимназията е толкова известен, че Дрейк носи негова тениска.

“Удивително е, че Дрейк дори знае името ми”, казва Уилямсън тогава. “Когато любимият ти рапър носи твоята фланелка, това е неописуемо чувство.“ 

4. Попада на корицата на списание “SLAM” на 16 години

Списание ‘SLAM” попита “Готови ли сте за Зайън?” със своята корица още през юни 2017 г. Това бе началото на истерията по баскетболиста на Дюк, която обхвана всички медии и продължава с пълна сила. 

5. Сравняван е с Леброн Джеймс

След като съществуват сравнения между Майкъл Джордан и Леброн Джеймс, защо да няма и такива между Краля и Зайън!? Освен със звездата на Лейкърс, някои сравняват Зайън с Чарлс Баркли и Дреймънд Грийн, но според хора от лагера на Пеликанс - “Зайън е единствен по рода си”.  

6. Предлагат му футболна стипендия

Louisiana State University предлага на Зайън футболна стипендия през 2016 г. Идеята хрумнала на настоящия треньор в Texas State Ерик Матюс – “Казах си защо не? Той е може би най-добрият, който съм виждал някога. Опитах се, но не успях.”

7. Идва от семейство, свързано със спорта.

Зайън израства в спортно семейство. Баща му Латийф преминава през NC State и Livingstone College, където среща и майка му Шаронда, която е звезда в местния отбор. След развода със съпруга си, тя се жени за бившия баскетболист от Клемсън Лий Андерсън, който е сред виновниците за развитието на Зайън.

8. Има интересна случка с Антъни Дейвис и Джон Уол

Всички определят Зайън като новото лице на Ню Орлиънс, какъвто доскоро бе Антъни Дейвис, избрал да продължи в Лейкърс това лято. Като по-малък Уилямсън събирал автографи от играчите от НБА, но получил откази за такива от Антъни Дейвис и от Джон Уол.

9. Любимите послания

Куотърбекът на Ню Орлиънс Сейнтс Дрю Брийс явно е сред най-големите фенове на Зайън. Самият той изненада баскетболиста с екип и свой автограф плюс послание към него – “Нека да танцуваме”. Фразата се превърна в любима на бившия играч на Дюк и той я използва в нощта на драфта в НБА през миналия месец.