Балкан ще бъде сред поставените отбори в жребия за първия квалификационен кръг на Шампионска лига. Това обявиха днес от централата на турнира.

Официалният жребий за най-силния турнир на ФИБА ще бъде тази седмица. Той ще се тегли на 4 юли (четвъртък) в централата на надпреварата в Швейцария, като ботевградчани също ще имат свой представител. Общо 32 отбора ще участват в турнира. 24 от тях се класират директно в редовния сезон, а още 8 ще продължат след два квалификационни кръга. Балкан е единственият български представител.

Квалификациите започват на 17 септември, като Балкан ще започне от първи кръг. Шампионите ще бъдат сред поставените отбори в жребия, което означава, че ще има домакинско предимство в реванша. Ето и всички условия:

Първи квалификационен кръг

16 отбора ще бъдат разделени в две урни (поставени и непоставени), според ранкинга на клуба и страната, като те ще бъдат разделени на осем двойки. Непоставените отбори ще играят у дома в първия мач, а поставените ще бъдат домакини в реванша. 8-те победителя от тях ще се класират за втория квалификационен кръг.

Дати: 17-ти и 20 септември

Ето и как ще премине жребият:

Непоставените отбори ще бъдат изтеглени първи, а след това поставените. Процедурата ще се повтори за всички двойки.

8 поставени отбора в първи квалификационен кръг (по азбучен ред) - Бaакен (Дания), Балкан (България), Орадея (Румъния), Донар Грьонинген (Холандия), Фрибург (Швейцария), Киев (Украйна), Легия Варшава (Полша) и Минск (Беларус);

Ето и възможните съперници на Балкан:

8 непоставени отбори - Фалко (Унгария), Интер Братислава (Словакия), Капфенберг (Австрия), Карху Баскет (Финландия), Керавнос (Кипър), Бенфика (Португалия), Сьодертале Кингс (Швеция), Прищина (Косово);

Втори квалификационен кръг

Осемте отбора победители от първи кръг ще бъдат непоставени срещу останалите осем, които директно се включват от втори кръг. Осемте победители от втория квалификационен кръг ще се класират за редовния сезон на Шампионска лига, където ще се присъединят към останалите 24 директно включващи се в основния жребий.

Дати: 26-ти и 29 септември

Процедура по теглене на жребия:

Непоставените двойки ще бъдат изтеглени първи, а след това поставените. Ако поставените отбори са от една страна като непоставения, поставеният ще вземе следващото възможно място. Процедурата ще бъде повторена докато бъдат формирани осемте двойки.

Процедура за редовен сезон

Осемте победители от втория квалификационен кръг ще бъдат изтеглени първи и разделени в четири групи (максимум по два отбора в една група) като отново ще важи правилото да няма отбори от една и съща страна. 24-те отбора, директно класирали се, ще бъдат разделени на поставени и непоставени и ще бъдат изтеглени в четири групи.

12-те поставени отбора: АЕК (Гърция), Бандърма (Турция), Бешикташ (Турция), Брозе Бамберг (Германия), ЧЕЗ Нимбрук (Чехия), Динамо Сасари (Италия), Остенде (Белгия), Апоел Йерусалим (Израел), Тенерифе (Испания), Нептунас Клайпеда (Литва), ПАОК (Гърция), Страсбург (Франция).

12 непоставени: Влочлавек (Полша), Манреса (Испания), По-Ортез (Франция), Газиантеп (Турция), Бриндизи (Италия), Дижон (Франция), Перистери (Гърция), Вехта (Германия), Сарагоса (Испания), Тюрк Телеком (Турция), Апоел Холон (Израел) и Рига (Латвия).

Редовният сезон на Шампионска лига започва на 15 октомври.

Официалната церемония по тегленето на жребия ще бъде излъчена на живо в четвъртък в сайта на надпреварата от 12.00 ч. българско време.

Източник: Balkan-basket.com