Йовица Арсич е новият треньор на Балкан. Тази сутрин той подписа официално договор с клуба за срок от две години, като треньорският щаб ще се запази, а към него ще се присъедини и наставникът от школата на "зелените" Иван Коцев. Веднага след като парафира с ботевградчани, новият наставник на шампионите говори пред клубния сайт на Балкан.

Приех много лесно предложението на Балкан, защото тук се чувствам като вкъщи. Прекарах достатъчно време в България, познавам обстановката и се чувствам добре. Знам, че Балкан има сериозно и амбициозно ръководство и най-добрите фенове в България”, заяви новият наставник на шампионите.

Основното, което забелязах през годините, е, че отборът на Балкан напредваше с всеки следващ сезон както организационно, така и като ниво, което е много важно. Това е нещото, което ме впечатли и направи решението ми да дойда тук по-лесно. Мисля, че първенството в България сега е по-силно от преди 3-4 години, защото е по-интересно”, допълни специалистът.

Престоят ми последната година и половина в Борац Чачак беше хубав, защото си бях вкъщи, говорех на сръбски и нямаше нужда да общувам на руски и английски със състезателите. Борац е клуб със сериозна история. Много национални състезатели са израснали там. Има много хора, които обичат и подкрепят отбора. Обстановката е като в Ботевград. Имаше много добра атмосфера по време на мачовете. Имахме много успешен сезон и половина. Успяхме да бием всички отбори, които играят в Адриатическа лига без Партизан, тъй като не се срещнахме с него. Беше много интересно, но мисля, че съм на по-добро място”, добави Йовица Арсич.

Най-добре се чувствах в България, защото прекарах достатъчно време тук. Научих българския език достатъчно добре, за да мога да се оправям и извън терена. За един чужденец е много лесно да си свърши работата, защото това е  нещо, което прави автоматично, но и през останалото време трябва също да се чувстваш добре. Трябваше ми много време в Украйна да науча езика, колкото и да се стараех да се чувствам добре. Манталитетът на хората също е по-различен. На практика ние тук сме почти еднакви. Няма голяма разлика”, разказва още сърбинът.

Започнахме разговори с ръководството на Балкан за селекция, но още е много рано да се говори. Трябва да погледна всички мачове от плейофите. Искам да видя кои състезатели могат да бъдат интересни за нас. Разбира се, по-лесно е да работиш с някой, който вече е бил тук и чувства отбора и атмосферата. Трябва ни малко по-широк състав. Може да привлечем един или двама чужденци. За влизане в Шампионска лига ни трябва и малко късмет. Колкото и качествени чужденци да имаме, не всеки може да даде максимума в тези обстоятелства. Ще се опитаме да намерим чужденец, който не е за първи път в Европа, а да е свикнал с европейския баскетбол. Надяваме се да вземем добри играчи, да се сработят и още от началото да направим силен отбор, защото колкото и да са качествени някои играчи като единици, това не дава резултат. Трябва да са готови да правят това, от което има нужда отборът, а не да играят само своята игра”, сподели относно плановете си за селекцията Йовица Арсич.

Със сигурност желанието за участие в Шампионска лига е постижимо. Трябва малко късмет в жребия, както и всички състезатели да бъдат здрави. Няма много време до квалификациите и трябва да направим качествена подготовка от началото. Със сигурност подготовката ще започне малко по-рано, отколкото миналата година, но вярвам, че ще сме готови. Все още няма конкретна дата. Когато излязат датите за квалификациите, ще решим. Спомням си атмосферата в Ботевград, идвал съм да гледам мачове. Една от причината да дойда е, защото знам, че Балкан има със сигурност най-добрите фенове. Мисля, че никой не оспорва това. Моята цел и тази на ръководството е да направим пробив в Шампионска лига и да останем шампиони на България”, категоричен е специалистът.

Снимки: LAP.BG и Личен архив