Летните горещини не са започнали, но съвсем скоро на българските международни рефери и комисари ще почувстват в пълна сила натовареното баскетболно лято. Началото и краят му ще бъдат черешката на съдийската торта на България.

Лятото ще започне с Елеонора Рангелова, която ще отговаря за реферите на европейското първенство за жени в Сърбия и Рига от 27 юни до 7 юли. Генералният мениджър ще стартира в Зренянин с мачовете от група Д, в която са домакините заедно със силните отбори на Беларус, Русия и Белгия. След това тя ще се премести в Белград за финалите на турнира.

В края на август пък Мартин Хорозов ще отпътува за Китай, за да се включи в групата съдии за световното първенство от 31 август до 15 септември. Това обаче няма да са единствените ангажименти на Рангелова и Хорозов. Шефът на Юридическата комисия на ФИБА ще отговоря за реферите и на европейското първенство за жени до 20 години в Чехия от 3 до 11 август. Хорозов пък получи наряд за европейското първенство за юноши до 18 години в гръцкия град Волос от 27 юли до 4 август. Пловдивчанинът ще бъде и по терените на европейското първенство за кадети 16 години, Дивизия Ц в Албания.

С по три турнира за подрастващи това лято ще са шефът на съдиите у нас Владимир Цеков и Венцислав Великов. Първият ще приключи международната си съдийска кариера с мачове от европейските първенства за мъже до 20 г. в Матошиньос, Португалия, за юноши до 18 г. в Орадея, Румъния, и двете в Дивизия Б. Накрая софиянецът ще ръководи мачове от 9 до 17 август на европейското първенство за кадети до 16 години, Дивизия А, в италианския град Удине. Великов ще прави компания на Владиир Цеков в Орадея, а също така ще ръководи двубои на шампионатите за девойки до 18 г., Дивизия Б, в Скопие, и на турнира за момчета до 16 години, Дивизия Б, в Подгорица, Черна гора.

С два наряда през лятото е Светлана Стоянова. На нея ще бъдат поверени мачове от първенството в Дивизия С за девойки до 18 години в Андора. Тя и комисарят Камен Тошев пък ще бъдат родните представители на “домашното“ първенство – за кадетки до 16 години в Дивизия Б, което ще се проведе в София от 15 до 24 август.

Милен Цветков ще придружава националният ни отбор за девойки до 20 години в Дивизия Б в Прищина, Косово.

Източник и снимка: БФБ