11 юни от онези дати в календара, които просто няма как да пропуснеш. На този ден през 1949 г. в Бургас се ражда един от най-успешните треньори в родния баскетбол у нас Петко Маринов, който понастоящем е консултант в А1 Академик София.

Вече 56 години Петко Маринов е в любимия си спорт. Започва спортната си кариера в родния град, в местния Ботев. С отбора на Академик София печели две шампионски титли на България. С екипа на ЦСКА триумфира още два пъти в първенството на страната и пет пъти ликува с Купата на България. С “червените” два пъти е играл на полуфинал за Купата на Европа. За националния ни отбор има 150 мача. С представителния ни тим се класира на 5-то и 6-то място на шампионатите на Стария континент, съответно в Белград и Лиеж.

След приключването на състезателната си кариера Петко Маринов се насочва към треньорската професия. И тя също е изпълнена с триумфи, като стартът е даден в Борисовата градина. Като наставник на мъжкия отбор на ЦСКА извежда тима до три шампионски титли и до пет Купи на България. След това работи три години във Франция. Връща се у нас и със състава на Компакт Димитровград печели Купата на страната. Следва периодът в Лукойл Академик, който извежда до шампионска титла, вдига две Купи на България, както и трофея от Южната конференция на Европа. След завръщане в родния Бургас поема женския състав на Нефтохимик. Доминацията на тима се изразява с пет шампионски титли и три Купи. През последните почти две години помага със съвети на младоците от А1 Академик София.

Екипът на bball.bg честити юбилея на легендата Петко Маринов и му желая здраве и удовлетворение от всичко, с което се захване!