Eдна от големите фигури в европейския и световен баскетбол Тони Паркър няма да облече повече екипа. 37-годишният французин ще се оттегли и ще окачи кецовете на стената.

Усещам, че вече не мога да бъда онзи Тони Паркър. Много различни неща ме доведоха до това решение. В края на деня просто не усещам това, което усещах преди. Не мога да играя вече баскетбол на такова високо ниво, каквото заслужава НБА”, заяви пред ESPN гардът на Шарлът, който ще остане свързан завинаги и със Сан Антонио.

След като е избран в драфта на НБА през 2001 г. под №28, Тони Паркър се озовава при “шпорите”, заформяйки убийствено трио с Тим Дънкан и Ману Джинобили. Именно те извеждат Спърс до четири титли в най-силното първенство в света в периода от 2003 до 2014 г. През 2007 г. роденият в Брюж играч става първият европеец, избран за MVP на финалите в лигата.

Участникът в 6 издания на Мача на звездите в НБА има 17 сезона с екипа на Сан Антонио, както и един с Хорнетс. Срещу името си той оставя общо 1254 мача, записвайки средно по 15,5 точки, 2,7 борби и 5,6 асистенции.

В кариерата си досега Тони Паркър е играл и за френските Париж Баскет и за АСВЕЛ, като в момента е един от собствениците на последния. С националния отбор на страната си 188-сантиметровият баскетболист има и злато от европейското в Словения през 2013 г., както и сребро от Литва 2011 и бронзови отличия от Сърбия и Черна гора през 2005 г. и от Франция през 2015 г.  

Вижте го сами: