Шампионската лига е европейският турнир, в който Балкан ще опита да продължи от следващия сезон.

След спечелване на шампионската титла на България, ботевградчани са получили официална покана за участие от Българската федерация по баскетбол. Крайният срок за подаване на документи е 14 юни, а седмица по-късно - на 21 юни ще станат ясни всички отбори, които ще се включат в надпреварата.

Все още не е ясен пълният регламент за 2019/2020, който ще определи каква е възможността Балкан да участва, чрез квалификации или попадане в групите.

През миналия сезон в пресявките играха 30 отбора, борещи се за 6 места в редовния сезон. Там пък ще ги чакаха други 26, които получиха директно право на участие в групите. Отпадналите от квалификациите получават право за участие във ФИБА Къп.

Шампионската лига е учредена официално през март 2016 г. от ФИБА и 11 европейски лиги. Това са Белгия, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Израел, Италия, Литва, Полша, Испания и Турция.

В редовния сезон на турнира участват общо 32 отбора, разделени в четири групи по осем. Най-добрите 16 продължават в плейофите, а останалите във второто по сила клубно първенство - турнирът за Купата на ФИБА Европа. Турнирът завършва с Файнъл Фор.

Източник: Balkan-basket.com