КАКВО СЕ СЛУЧИ: Балкан прекъсна 30-годишна суша без шампионска титла в българския шампионат. Пред препълнените трибуни в своята “Арена Ботевград” селекцията на Небойша Видич детронира миналогодишния първенец Левски Лукойл с 90:75 и сложи точка на спора в серията с 3-1 победи. Това е злато №5 в историята на ботевградския клуб и първото му във формата на НБЛ.

И ОЩЕ: За последно Балкан триумфира в мъжкия ни елит през 1989 г. Тогава начело на тима е легендата Иван Андреев, а той има на пейката си играчи като Сашо Везенков, Емил Йонов, Йордан Колев, Николай Пеев, Васил Бръснашки, Герасим Герасимов, Никола Фампарски, Хрисимир Йотов, Драгомир Петков, Мирослав Ралчев, Веселин Тодоров, Петър Клечков и Венцислав Славов.

НАЙ-ДОБРИ: Днес Димитър Димитров бе над всички за Балкан с 23 точки. Брендън Браун се отчете 20 и 7 борби. Микейл Хопкинс оформи дабъл-дабъл – 14 точки и 14 борби. Ламаркъс Рийд наниза 11.

Деян Иванов бе най-резултатен за Левски Лукойл с 14 точки. Христо Захариев остана с 13 и 9 борби.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ: Балкан се отърси първи от напрежението и дръпна с 21:14 в края на първата част. През втория период домакините стигнаха до +11 точки, но Левски Лукойл намали до 1 точка чрез Патрик Рембърт и Калоян Иванов. Брендън Браун и Димитър Димитров обаче изведоха ботевградчани до 46:34.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ: След ударно завръщане от съблекалните, разликата в полза на “зелените” набъбна до 17 точки. Претенции за дърпане на мрежичката от страна на Левски Лукойл пък вдигна градуса на напрежението в залата, но това по никакъв начин не притесни играчите на Балкан, които летяха на гребена на вълната, поставяйки на таблото 64:44. След техническо, отсъдено на ботевградчани, Патрик Рембърт и Божидар Аврамов сведоха изоставането на столичани до 15 точки. Дуото Димитров и Браун бе повече от стабилно днес, а това значеше само едно – победа. 

СТАТИСТИКА ОТ БАЛКАН – ЛЕВСКИ ЛУКОЙЛ