Какво се случи: Балкан спечели трилър с продължение в столичната зала “Универсиада” след 105:99 срещу Левски Лукойл като гост. Така ботевградчани изравниха серията за златото в НБЛ за 1-1 победи, нанасяйки на шампиотите първа загуба в плейофите и общо трета през сезона. 

Най-добри: Брендън Браун завърши с 30 точки и 5 асистенции за Балкан. С 20 и 6 борби го последва Павлин Иванов. Микейл Хопкинс се отчете с 16 точки и 9 борби. Венцислав Петков се включи от пейката с 13. Александър Гаврилович отбеляза 10 точки плюс 7 борби.  

Христо Захариев бе най-резултатен за Левски Лукойл с 26 точки и 8 борби. Патрик Рембърт добави 21 и 7 асистенции. С по 11 останаха Калоян Иванов и Деян Иванов. От пейката се включи Божидар Аврамов, но болки в кръста му пропречиха да бъде пълноценен в двубоя. 

Първо полувреме: “Сините” дръпнаха с 8 точки чрез Калоян Иванов и Никола Маравич, но Балкан отговори чрез Павлин Иванов и Брендън Браун за 21:24 в края на първата част. През втория период столичани направиха преднината си двуцифрена, възползвайки се от грешки на съперника, за да фиксират 45:35 на голямата почивка. 

Второ полувреме: Гостите се върнаха от съблекалните по-агресивни и чрез Микейл Хопкинс се доближиха до 44:47. Неспортсменски фаул, допълнен от техническо, остави Левски Лукойл без Калоян Иванов в средата на третата четвърт. Балкан се вдигна на щурм, а Венцислав Петков го изведе до обрат за 67:61. През последните 10 минути ботевградчани продължиха с устрема си и стигнаха до +10 точки за 85:75 чрез Брендън Браун и Александър Гаврилович. Последният обаче напусна терена минута преди края на редовното време, изчерпал лимита си от лични нарушения, а тройка на Христо Захариев върна домакините в срещата след 86:87. Последваха успешни стрелби на Брендън Браун и Патрик Рембърт, който донесе равенство за 90:90 и прати мача в продължение.

В допълнителните 5 минути: След няколко смени на водачеството, Брендън Браун и Микейл Хопкинс не трепнаха за 104:99 за Балкан, а оттам връщане нямаше.

Какво предстои: Серията се мести за два мача в Ботевград. Двубой №3 ще бъде на 27 май от 19.00 ч. и ще бъде предаван по БНТ 3.

СТАТИСТИКА ОТ ЛЕВСКИ ЛУКОЙЛ - БАЛКАН