Срещите на поколенията на българския баскетбол ще продължат и през лятото. Българската федерация готви специален празник и за звездите, славили България на големи женски форуми.

По този повод от централата канят всички състезателки, взели участие на европейски и световни първенства и Олимпийски игри на 17 август (събота) в 17.00 ч., в зала “Универсиада“. Те ще бъдат наградени за заслугите си към родния баскетбол по време на мача България – Северна Македония от eвропейското първенство за кадетки до 16 години, домакин на което ще бъде София.

Женският баскетбол е перлата във вече 100-годишната история на българския баскетбол, а дори не би било пресилено ако се каже – в историята на отборните спортове в страната. България дебютира на европейско първенство през 1952 г. с четвърто място. След това националният ни отбор печели цели 13 медала на големи шампионати. Върхът са бронзовите медали от Олимпийските игри в Монреал през 1976 г. и сребърните медали от Игрите в Москва през 1980 г. През годините цяла плеяда български звезди изгряват и осветяват световния баскетбол. През годините момичетата с баскетболна топка и надпис България карат хиляди да научат къде е страната ни.

Източник: БФБ