Левски Лукойл се класира на финал в НБЛ за втора поредна година. До този момент в плейофите столичани отстраниха А1 Академик София и Рилски спортист, като все още нямат загуба в тази фаза.

Пред BBALL.BG капитанът на “сините” Асен Великов говори за представянето на отбора в Европа, за Купата на България и за редовния сезон в българския шампионат, както и за плейофите. Ето и какво сподели гардът:

- Да започнем още от началото на сезона. Направихте силен старт със Суперкупата на България и със серия в лигата, която бе прекъсната през декември. Трудно ли е да държиш високо темпо на няколко фронта?

- При нас беше полезно, защото влизаме в един ритъм от мач на мач, който е по-добър за отбора, отколкото да имаме по един двубой на седмица и само тренировки. Смятам, че това, че имахме тези срещи, ни се отрази добре. За жалост се получи един спад в един от може би най-лошите моменти – в решителните мачове в Европа. Но всеки един отбор минава през такива периоди през сезона и се радвам, че ние бързо успяхме да излезем от него.

- Връщайки се към квалификацията за Шампионската лига, какво не Ви достигна срещу Карху, за да преминете в следващия кръг?

- Със сигурност доста неща не са ни достигнали, след като загубихме и не успяхме да продължим. Едва ли са едно или две. Смятам, че регламентът е направен така, че е много трудно, ако започнеш от първата фаза на квалификацията. Когато стигнеш до решаващите срещи, си изиграл 5-6 двубоя през няколко дни на този ранен етап от сезона, когато отборът не е подготвен добре и не е започнал първенството, и това се отразява. Ако бяхме започнали от втория или третия кръг, щяхме да стоим по коренно различен начин.

- Представихте се добре във ФИБА Къп срещу силни отбори, но не успяхте да стигнете до плейофите. Какви са впечатленията ти от турнира през този сезон?

- Турнирът за нивото и стандартите на нашия баскетбол в България е доста добър. Доволен съм, че като цяло българските тимове се представихме доста добре в надпреварата. Пак казвам, за жалост ние изпаднахме в един период от няколко седмици, в които отборът не игра добре. Това се случи в решаващ етап от турнира, във втората фаза, тъй като в първата ние допуснахме една загуба от Арис в мач без значение. Категорично спечелихме първата група. Самите ние имахме доста големи очаквания за втората фаза. Искахме да продължим, но се получи така, че не се представихме по най-добрия начин.

- Мислиш ли, че имахте сили да стигнете по-далече в Европа?

- Аз лично смятам, че имахме сили. Смятам, че имахме и качествата като отбор, но след като не сме го постигнали, може би не е точно така, както аз и отбора, искахме и се надявахме. След като не сме успели, значи на този етап явно това са ни били възможностите.

- Отдавна Левски Лукойл не бе печелил Купата на България. Какво е мнението ти за турнира като цяло?

- Турнирът всяка година е толкова интересен, защото невинаги фаворитите успяват да стигнат до финал или да спечелят финала, ако са там. Това е един от турнирите, които допринасят доста положително като цяло за баскетбола, тъй като дава доста емоции на всеки един отбор и на неговите фенове. Щастлив съм, че тази година успяхме да вземем Купата. Не беше лесно, тъй като допуснахме доста неприятна загуба от Балкан, но съумяхме да излезем от тази ситуация. Показахме добра игра. На финала спечелихме заслужено. Подобни срещи се печелят с битка и желание. Ние във финала демонстрирахме доста по-голямо желание и битка от Берое и това допринесе Купата да е при нас.

- Само две загуби допуснахте в редовния сезон. Как виждаш конкуренцията в първенството през тази година?

- Не се наемам да давам такива оценки, защото всеки гледа малко или много през неговата призма. Тази година безспорно имаше доста конкуренция и доста интересни мачове. Факт е, че ние загубихме двубои, които доста хора не се очаквали, включително този в Плевен от Спартак. Това показва, че отборите са доста равностойни и когато един отбор не покаже най-доброто от себе си в даден мач, съвсем нормално е да загуби. Надявам се наистина първенството да е интересно и да привлича все повече хора. В повечето зали, в които играем има много хора – в градове като Плевен, Варна и Ботевград. Това е показателно дали хората остават доволни и дали им е интересно първенството.

- Левски Лукойл няма загуба в плейофите. Нито Академик, нито Рилски спортист успяха да вземат успех срещу Вас. Каква е тайната на тази серия?

- Надявам се така да продължим и във финала. Със сигурност няма да е лесно. Това, което предстои, ще бъде коренно различно от двубоите ни досега в плейофите. Специално в срещите досега, победите ни се дължат на опита, който имаме. Знаем значението на мачовете и в същия момент знаем кога трябва да се играе твърдо и кога трябва да дадеш най-доброто от себе си, за да затвориш конкретна серия. Академик стоя доста добре в плейофите и по нищо не показа, че е млад отбор. Рилски спортист също показаха силна игра срещу нас, но и в двата случая опитът на нашия тим бе ключов. Помогна ни и по-дългата пейка, защото може би и двата отбора нямаха по-голям потенциал от страна на играчите от пейката, докато при нас мисля, че има доста потенциал.

- Може ли Левски Лукойл да стигне до златен требъл?

- Може и смятам, че това е целта. Това е нещото, което всеки един в отбора иска и вярва, че ще постигнем. Със сигурност не си правим илюзии, че ще е лесно на финала или че ще стане без да имаме затруднения. Напротив, всички сме наясно, че и Балкан и Берое показват много добра, агресивна игра и ще бъде трудно. Смятам, че с домакинското предимство, което имаме, с опитът, който имаме, и с по-голямата ротация, в една такава финална серия от няколко мача ще излезем победители.

- По-трудно ли се защитава титла, отколкото се печели?

- Ако трябва да съм честен, всяка година е различно. Голяма част от играчите се сменят. Всяка година различни отбори започват първенството с различни цели и закани кой ще е шампион. Истината е, че титла се печели трудно. Може би когато се спечели 1-2 поред, се насажда едно такова мнение, че това е фаворитът за титлата. Всяка година в плейофите трябва наново да се доказваш и да показваш добра игра, за да стигнеш титлата.

- В по-изгодна позиция ли е Левски Лукойл в момента?

- Мисля, че ние сме в по-изгодна позиция от гледна точка на това, че имахме време да починем. Имаме време да се подготвим. От друга страна много хора казват, че е по-хубаво да играеш, защото мачовете те държат в ритъм. При Балкан и Берое всеки един двубой беше битка и беше равностоен, като изключим последния. Не мога да определя дали е по-добре да си в един такъв период от мач на мач или е по-хубаво да имаш една седмица за почивка и подготовка. Може би отговорът ще стане ясен след финалите.

- Ако трябва да избираш между Балкан и Берое, който би избрал?

- Мисля, че и двата отбора играят по много сходен начин. Залагат на бърза игра, на стрелбата от разстояние. Показват много агресия и в двете фази на играта. Този, който победи днес, заслужено ще бъде на финал. Нямам предпочитания за съперник. Ако искаме да ставаме шампиони, трябва да побеждаваме всеки, който стигне до финала.

Снимки: LAP.BG и ФИБА