Евролигата се сдоби с нов най-добър реализатор през този сезон. Баскетболистът на Армани Милано Майк Джеймс е носител на приза, който носи името на легендата Алфонсо Форд за 2018/2019.

 

183-сантиметровият гард стана 12-тият различен играч, който достига до наградата в 15-годишната история на нейното връчване. Преди него това са правили Игор Ракочевич, Алексей Швед, Нандо Де Коло, Тайлър Рочести, Кийт Лангфорд, Боби Браун, Бо Маккалеб, Линас Клейза и др.

Майк Джеймс се превърна в стрелец №1 за сезона в Армани, реализирайки общо 595 точки, което е третото най-добро постижение в историята на Евролигата. На сметката си той оставя средно по 19.8 точки, 3.8 борби и 6.4 асистенции, като демонстрира успеваемост в стрелбата от средно разстояние 47%, както и 32.6% от тройката и 82.6% от линията за изпълнение на наказателни удари в общо 30 двубоя на италианците.

Призът за Най-добър реализатор е признание за Алфонсо Форд, който си отива от този свят през 2004 г. след тежка битка с левкемията. Покойният Форд на два пъти е избиран за топстрелец в Евролигата, както и за МVP в гръцкото първенство през 2001 г. и за Най-полезен играч в турнира за Купата на Гърция през 2002 г. с екипа на Олимпиакос.

Вижте го сами: