България ще дебютира срещу Унгария при първото си участие на европейско първенство по баскетбол на колички. Другите отбори в група А са Чехия и Португалия, а шампионатът на Стария континент тази година ще се проведе в столичната зала "Триадица" от 29 юли до 4 август.

Днес бе теглен жребият за турнира в присъствието на генералния секретар на европейската федерация на колички Петер Тучек, спортния директор на централата Дирк Косер, президента на БФБаскетбол Георги Глушков и главния мениджър на генералния спонсор на европейското “Корпорация Развитие“ - Александър Александров, старши-треньора на националния ни отбор Владимир Искров и състезателя Владимир Гюров. Гости бяха и президентът на сръбската федерация Владимир Кузманович, генералният секретар на сръбската федерация Младен Пайевич и мениджърът на националните отбори на Гърция Григориос Кододимас.

Петер Тучек приветства родната централа и обяви, че в европейската федерация са доволни, че България става част от международното семейство. Чехът допълни, че това първенство е за обмяна на знания и опит, за да могат и българските състезатели да усетят различното чувство да играеш на такъв форум.

"Корпорация Развитие" подготвя специален филм, в който разказва за съдбата на баскетболистите в колички. Това обяви Александър Александров. Членът на Управителния съвет на БФБаскетбол подчерта, че като генерален спонсор, целта му е българските национали да усетят подкрепа и да знаят, че не са сами.

Селекционерът на България Владимир Искров от своя страна призна, че това участие е сбъдната мечта.

"Наистина, всичко се случи много бързо. Идеята за национален отбор се роди преди две години. И сега вече ще участваме на европейско първенство. Това е страхотно. Нямаме очаквания, но искаме да играем добре", каза Владимир Искров, който благодари на всички, подали ръка на спорта и допълни, че винаги е срещал отзивчивост от всички страни.

Заедно с национала Владимир Гюров се обединиха около това, че за тях е мисия да търсят хора, които да присъединят към семейството на баскетбола в колички.

"Всеки, който е влязъл в залата е видял, че спортът е начин за преодоляване на различията", завърши баскетболистът на Левски.

В събота (13 април) той и колегите от четирите клуба по баскетбол на колички в България ще започнат участието си в първия турнир от 4-тото държавно първенство в зала "Меден рудник" в Бургас.

Източник и снимки: БФБ