Признанието към София да бъде домакин на световното първенство за младежи до 17 години през 2020 г. продължава да вълнува ФИБА. Един от щатните журналисти на световната централа Дейвид Хейн отдели време за пространен материал за опита на Българската федерация по баскетбол в организацията на големи баскетболни форуми.

За втори път, София е готова да демонстрира опита и таланта си в домакинството на Световното първенство по баскетбол за младежи до 17 години през 2020 г.“ е заглавието на материала на Хейн. Eто и какво пише журналистът:

Когато баскетболният свят дойде в българската столица за световното първенство за младежи до 17 години през 2020 г., ще открие, че Българската федерация по баскетбол няма търпение да демонстрира огромния си опит в домакинството на първенства за подрастващи, без да споменаваме за двете големи надежди на баскетбола в страната на терена.

ФИБА обяви, че световното първенство ще се върне в Европа за четвърти път, след турнирите в Хамбург през 2010 г., Каунас през 2012 г. и Сарагоса през 2016 г. Домакини досега са били и Дубай през 2012 г., както и Росарио и Санта Фе в Аржентина през 2018 г.

Домакинството на световното първенство за младежи до 17 години е голяма чест за Българската федерация по баскетбол. Много сме благодарни за доверието, което ФИБА ни гласува, като ни повери толкова важно и голямо събитие. Това е голямо признание за нашата федерация. Благодарни сме и за подкрепата на Министерството на младежта и спорта и лично министър Красен Кралев“, казва президентът на федерацията Георги Глушков.

Обявяването на България за домакин става навръх честванията за 100-годишнината на организирания баскетбол в България. Това е перлата на нашите усилия да популяризираме играта в страната. Но също така е и предизвикателство да ставаме по-добри и да се развиваме“, казва още президентът на централата.

Никой не трябва да се съмнява в София и българите, защото те инвестираха много, за да получат това домакинство. Балканската нация бе кандидат да приеме световното първенство през 2018 г., но Аржентина получи турнира. Това накара българите да положат още повече усилия и да подобрят кандидатурата си за 2020 г.

Работихме още по-здраво, за да направим кандидатурата си по-добра и да заслужим тази чест. Сигурен съм, че идването в България на най-талантливите млади играчи в света ще ни помогне още повече за популяризирането на баскетбола“, допълва Георги Глушков.

За всички, които следят отблизо eвропейските първенства за подрастващи, да прочетат името на София като домакин не е изненада. България е била домакин на 19 първенства на Стария континент за подрастващи в периода 2001 до 2018 г., като много от тях са с по 24 отбора, и повечето са проведени в София. Градът с 1.2 млн. жители в Западна България бе домакин на европейското първенство за момчета до 16 години, Дивизия Б, през 2015, 2016 и 2017 г., на европейско първенство за юноши до 18 години през 2014 г., на европейско първенство за младежи до 20 години през 2012 и 2018 г. и за девойки до 20 години през 2014 г.

Това лято София ще приеме европейското първенство за момичета до 16 години, Дивизия Б, с 23 отбора, а също така българската столица ще посрещне и европейското първенство по баскетбол на колички за мъже, Дивизия С.

Организирането на толкова големи събития, като eвропейските първенства с много участващи отбори, е много важно за нас. С гордост мога да твърдя, че Българската федерация по баскетбол е много опитен организатор на топ баскетболни събития за подрастващи“, споделя още Георги Глушков.

Времето за домакинство на световно първенство за младежи до 17 години съвпада с едно от най-силните поколения на българския баскетбол, начело с Константин Костадинов и Иван Борисов, които играят съответно за Реал Мадрид и Байерн Мюнхен.

Едно от предимствата от това домакинство на световно първенство за младежи до 17 години в България, е възможността да видим Константин и Иван да играят пред родна публика с екипа на националния отбор. Двамата са наистина талантливи млади надежди, не само за българския баскетбол, но и на европейско ниво. Надявам се, че тяхното присъствие в националния отбор ще вдъхне повече увереност и на останалите играчи в отбора ни и ще повиши нивото на баскетбола на тази възраст у нас“, казва президентът на федерацията.

Константин Костадинов вече игра в две европейски първенства за момчета до 16 години, в Дивизия В, като има средно 7.9 точки, 7.1 борби, 1.9 чадъра, 1.8 асистенции и 1.0 откраднати топки през 2017 г., докато играеше с две години по-големи от него. Миналото лято той записа средно по 17.3 точки, 7.5 борби, 1.1 асистенции и 1.1 чадъра.

Константин вече е бил част от националния отбор за момчета до 16 години, като играеше с момчета, с 1-2 по-големи от него, но се утвърди като лидер на отбора. Световното първенство за младежи до 17 години може да е ново предизвикателство и трамплин за бъдещето му в големия баскетбол, каквото всъщност ще бъде за всички млади български играчи“, смята Глушков.

Целта на Костадинов и Борисов това лято ще е да върнат България в Дивизия А при 16-годишните за пръв път от 2011 г. Тогава беше краят на тригодишния поход на талантливите български поколения – набор 1993, 1994 и 1995.

Ядрото играчи, родени през 1993 г. – Павлин Иванов, Димитър Димитров, Тенчо Тенчев и Алекс Симеонов, изведе българите до ниво Дивизия А при 16-годишните през 2009 г., а след това постигнаха същото и при 18-годишните през 2011 г., като българите останаха по две години в елита. Иванов, Тенчев и Ко изведоха до Дивизия А и отбора за младежи до 20 години през 2012 г., като страната остана в Дивизия А през 2013, 2014 и 2015 г.

Помощ на поколението от 1993 г. оказаха родените през 1994 г. Деян Карамфилов и Николай Стоянов, а също – родената през 1995 г. звезда Александър Везенков.

Дали Костадинов и Борисов могат да върнат България обратно в Дивизия А в Европа предстои да видим. Но те ще са лидери на отбор, който ще вълнува феновете на световното първенство за младежи до 17 години през 2020 г. на първенство, което ще остави участващи отбори, гости и зрители впечатлени от нивото на посрещане.“

Източник: БФБ

Снимки: БФБ, ФИБА и LAP.BG