Венелин Христов е един от българските играчи, на които този сезон разчитат в Академик Бултекс 99. Крилото и неговият тим се борят за по-предно класиране в НБЛ преди плейофите, а освен това в края на настоящата седмица им предстои и Финална четворка в Балканската лига.

BBALL.BG се свърза с бившия юношески национал на България, който преди да се отправи към Пловдив носи екипа на Черно море Тича, за да ни разкаже малко повече за атмосферата в съблекалнята на Академик Бултекс 99, за работата с Асен Николов и за целите на отбора през 2018/2019. Ето и какво сподели той:

- Измина повече от половината сезон. Свикна ли вече с новия си отбор и как се чувстваш в Пловдив?

- Бързо свикнах с отбора. Всички свързани с клуба - ръководство, треньорски щаб и играчи са страхотни професионалисти и обстановката е чудесна. Чувствам се добре в Пловдив. Градът е красив и пълен с много добри, топли хора.

- Как би описал сезонa дотук? Ти лично доволен ли си?

- Интересен, променлив сезон. Истината е, че в момента можеше да се намираме по-напред в класирането, но изпуснахме няколко срещи, които се решиха в последните секунди.

Лично аз съм доволен от игровото време, което получавам и доверието, което ми се гласува, но смятам, че не показвам това, на което съм способен и мога да помогна много повече на отбора.

- Започна при един треньор, сега на пейката е Асен Николов. Какъв е той като наставник?

- Да, имаше смяна на треньора, която смятам, че се отрази положително на целия отбор. Въпреки, че се познаваме от доста кратко време, бих описал Асен Николов като треньор, който иска победата на всяка цена и ще направи всичко възможно отборът му да я постигне.

- Третият етап в НБЛ стартира, как ти си струва конкуренцията в лигата?

- Конкуренцията е сериозна. Имаше случаи, в които аутсайдери побеждаваха фаворити. Смятам, че завършекът на сезона ще е още по-интересен и непредсказуем.

- Какви са целите пред Академик в шампионата през тази година?

- В последните 2-3 години Академик Бултекс 99 завършваше сезона винаги сред първите четири отбора. Следователно тазгодишните цели пред тима са да се представя на възможно най-високо ниво и да се опита да повтори постиженията в класирането от миналите години.

- Предстои Ви и Финална четворка в Балканската лига. Какви са твоите очаквания?

- Очаквам доста оспорвани мачове. Смятам, че имаме големи шансове да играем финал и дори да вдигнем купата. Тепърва ще разберем.

- Като цяло полезни ли са мачовете в този турнир и какво е мнението ти за останалите отбори?

- Всеки един мач е полезен, тъй като трупаш опит и ставаш по-добър индивидуално и отборно. Разликата между тимовете от Финалната четворка и останалите е очевидна. Със сигурност нивото в лигата има потенциал да се вдига с всяка следваща година.

- Би ли останал в Академик и в бъдеще?

- Да, стига и двете страни да сме доволни от условията и резултатите.

- Смяната на обстановката полезна ли е за теб?

- Абсолютно. Ако човек никога не излезе от зоната си на комфорт и не опита нещо ново, няма как да се развива, и няма как да знае колко далече може да стигне.

- Коя е следващата цел, която искаш да постигнеш?

- Искам да утвърдя себе си като един от най-добрите играчи в първенството.