Берое спечели първото си отличие от европейски клубен турнир, след като завоюва трофея в Адриатическата лига за жени. В Целе старозагорки надвиха миналогодишния първенец Будучност с 65:64 във финала на турнира.

БЕРОЕ – ШАМПИОН В АДРИАТИЧЕСКАТА ЛИГА ПРИ ДАМИТЕ (ВИДЕО)

По този повод BBALL.BG се свърза с капитана на Берое Виолина Кочева, която ни разказа за емоциите около последния двубой, за впечатленията си от сезона в Адриатика и за следващите цели на тима от Стара Загора. Ето и какво сподели тя:

- Какво е чувството да държиш в ръцете си подобно отличие?

- За мен всяко отличие е важно и значимо, защото зад него стои много труд не само мой, а на много хора. Трофеите са наградата ни за добре свършената работа и чувството винаги е прекрасно.

- Пътят до този трофей не беше никак лек за Берое. Какви са впечатленията ти от сезона в Адриатическата лига?

- Така е, не беше лесно, имайки предвид, че реално играхме в три първенства с два различни отбора. Тази година, за разлика от миналата, отборите бяха с по-изравнени сили и не се знаеше кой ще спечели трофея, въпреки че ние завършихме първи в редовния сезон. Във Финалната четворка всичко започна от нулата. Беше интересно първенство и много полезно за нас.

- Повторихте успеха на ЦСКА от 2007 г., който тогава е воден от Георги Божков. Какво Ви казаха с Таня Гатева преди двубоя с Будучност вчера?

- За историята на Берое това е изключително постижение. Надяваме се, разбира се, това да не е последното важно отличие, което печелим с Берое.

Таня каза, че вярва в нас и ние трябва да вярваме в себе си, Божков с неговия опит ни вдъхна увереност и спокойствие, думите му бяха – “финал се печели с борба и бой в защита”. Послушахме и двамата и мисля, че както те вярват в нас, така и ние повярвахме в себе си и най-важното - вярвахме една на друга.

- Във финала срещу Будучност изглеждаше, че нищо не може да Ви притесни. Така ли беше всъщност на терена?

- Изобщо не беше лесно. Будучност е много силен отбор, както те започнаха с лек спад в нападението, нашият спад за съжаление дойде накрая, но смятам, че психически бяхме по-подготвени от тях и издържахме на напрежението. Във финалите спортният шанс също има значение и той бе на наша страна.

- Шампионската титла в България ли е следващата цел на Берое сега след този първи за клуба трофей в Европа?

- Нашата цел е да продължим да играем добре, да се подкрепяме, да имаме един стабилен колектив и всичко ще се нареди, както трябва. Ние искаме да сме пример за децата в школата и с красива игра и настроение да ги привлечем да играят баскетбол, защото те са бъдещето.

Снимки: LAP.BG и WABA