Какво се случи: Берое стана вторият български отбор, спечелил трофея в Адриатическата лига за жени. Тимът на Таня Гатева детронира миналогодишния първенец Будучност с драматичното 65:64 във финала на турнира в словенския град Целе.

И още: Старозагорки повториха подвига на ЦСКА от 2007 г., като тогава “червените ангели”, водени от сегашния помощник в щаба на Берое – Георги Божков поставят на колене хърватския Шибеник със 73:67 в София. За Берое това е първо злато във втория му финал за последните три години. През 2017 г. в Подгорица българският вицешампион отстъпи на Целе с 57:61 в последната битка в Адриатика, но днес върхът е за тима от Стара Загора.

Най-добри: Бриана Люис завърши с 14 точки и 7 борби за новия носител на трофея в надпреварата, която е създадена през 2001 г. MVP на сезона Ана Почек добави 12 и 5 борби. Снежана Алексич се отчете с 11 точки.

Николина Бабич бе най-резултатна за Будучност с 23 точки. Николина Джебo остана с 15 и 6 борби. 

Повратна точка: След равностойна първа четвърт и 17:17, Берое се изстреля напред с 10 точки на голямата почивка след 38:28, воден от Бриана Люис и Ана Почек. След паузата Будучност увеличи оборотите и намали пасива си до 3 точки, като тази разлика се запази до последната минута, когато Николина Бабич изведе черногорките напред с 60:59. Кош на Саня Чонг и няколко успешни наказателни удара на Снежана Алексич осигуриха триумфа на Берое, оформяйки крайното 65:64.

СТАТИСТИКА ОТ БУДУЧНОСТ – БЕРОЕ