За няколко месеца в САЩ Лука Дончич предизвика истински фурор, като се превърна в любимец на всички, дори на Чарлз Баркли. Европейският шампион със Словения празнува своя 20-ти рожден ден днес, а в последният си ден като тийнейджър изведе Далас до победа над Индиана със 110:101.

 

Новобранецът на Маверикс остави срещу името си 26 точки, 10 борби и 7 борби срещу “пешеходците”, като бе 9/17 при стрелбата си от игра, включително 3/8 зад дъгата и 5/7 от линията за изпълнението на наказателни удари.

Всъщност, Лука Дончич може да се похвали със средно по 20.9 точки, 7.2 борби и 5.7 асистенции в 56 мача и е отговорен за 4 от 5-те трипъл-дабъла в историята на НБА, постигнати от тийнеджъри. Според специалистите, които следят лигата отвъд океана, единственият новобранец, стартирал на подобно ниво е легендата Оскар Робъртсън през 1960/1961.

Вярвах, че мога да играя в НБА, но със сигурност не съм очаквал да играя по този начин още в първата си година”, признава Лука Дончич.

MVP в Евролигата през миналия сезон, който бе сред най-добрите в Мача на изгряващите звезди в Шарлът по-рано този месец, има повече от 1100 точки в най-силното първенство в света, плюс 7 двубоя с над 30 точки, като изравни третото най-добро постижение в НБА, а освен това е автор на единствения трипъл-дабъл от новобранец с 30 и повече точки.

Когато посещаваме различни градове, непрекъснато около него има тълпи от хора, които чакат за автографи. През миналия месец пристигнахме в Детройт в 2.00 ч. през нощта, а пред хотела имаше повече от 30 човека, които го очакваха, а температурите бяха минусови. За първи път виждам такова нещо. Смело мога да кажа, че манията по Лука е съвсем реална и ние живеем в нея всеки ден, признава лидерът на Далас Дирк Новицки, който за своите 21 сезона в НБА е имал 197 съотборници, но не и такъв като Дончич.

 

За играч като Дончич обаче е трудно когато се намира в губещата графа, а Далас определено е там – с баланс от 27-34. “По-трудно е отколкото си мислят хората”, смята Лука, който обаче отдавна е спечелил уважението на колегите си от Европа.

Той е роден победител. Спечелил е всичко в Европа. Така, че всеки път, когато губи, той става все по-ядосан”, казва за словенеца баскетболистът на Денвър Хуан Хернангомес.