Какво се случи: България не успя да затвърди докрай добрите впечатления, които остави в предишните си мачове в световните квалификации. Представителният ти тим допусна втора поредна загуба тази седмица, след като отстъпи на Босна и Херцеговина с 67:87 като гост в последния си мач от група К на пресявките. Така селекцията на Ведран Боснич си отмъсти за поражението с 82:89 в Ботевград през ноември 2018 г.

И още: България, която стартира от предварителната квалификация с 4 поредни победи, финишира на пето място в своята група К на пресявките с баланс от 4-8. Първото място остана за Франция след 82:66 над Чехия, с което "петлите" събраха 10 победи и 2 загуби, едната нанесена от националния ни отбор през септември 2018 г. в Ботевград. Втората позиция е за Русия с баланс от 8-4, колкото имат чехите, но след по-лоши показатели в директните двубои остават трети. Четвъртото място се заема от Финландия с 6-6. На дъното останаха босненците с 3 успеха и 9 поражения.

Към статистиката: Днес тя говори повече от красноречиво! Босненците доминираха под коша, овладявайки общо 43 срещу 39 борби за българския отбор. Домакините имаха предимство и в стрелбата от средно разстояние – 62% срещу едва 28% за националите, а освен това направиха и повече асистенции – 20 срещу 12 завършващи подавания за България. Техническите грешки също бяха в повече за нашите – 18 срещу 13 за Босна. Единствено в стрелбата зад дъгата националите превъзхождаха - 13/30 срещу 8/28 за Босна.  

Най-добри: В отсъствието на Александър Везенков, Дий Бост, Станислав Ваклинов, Станимир Маринов, Джейсън Уошбърн и Цветомир Чернокожев, днес Христо Захариев се отчете с 16 точки и 5 борби. Павел Маринов добави 12. Александър Янев приключи с 11 точки и 5 борби. Дебют с екипа на представителния ни тим направи Деян Карамфилов, а преди няколко дни това стори и Васил Бачев.

Един Атич нямаше спиране за Босна и Херцеговина и реализира 29 точки, като бе 12/14 за две точки, плюс 9 борби и 5 асистенции. Александър Лазич отбеляза 19. Сани Чампара остана с 15 точки.

Какво предстои: България ще стартира участието си в квалификациите за следващото европейско първенство през есента. 

СТАТИСТИКА ОТ БОСНА - БЪЛГАРИЯ

Вижте най-добрите моменти от Босна - България: