Президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков е на мнение, че липсата на основни играчи е сред основните причини за разгромната загуба на България в световната квалификация срещу Русия със 60:104.

БЪЛГАРИЯ ПОНЕСЕ ВТОРАТА СИ НАЙ-УНИЗИТЕЛНА ЗАГУБА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 17 ГОДИНИ

“По мое време редовно падахме с такова разлика. И колкото повече се напъвахме, толкова повече ни биеха. Този път историята обаче е различна. Важни постове просто липсваха в отбора. Нападението ни стана тромаво. Още в началото се видя, че без двамата ни основни гардове нещата са по-тежки. Центърът Джейсън Уошбърн се представи достойно в срещата срещу Русия”, заяви президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков след загубата на националите от Русия с 60:104 в световна квалификация.

Искаше ми се да вярвам, че тези отсъствия на Дий Бост и Станимир Маринов заедно с Александър Везенков, няма да окажат такова влияние. Съперникът обаче дойде, за да победи с разлика и от първата секунда игра твърдо и много агресивно срещу всичките ни състезатели”, допълни шефът на родната централа след срещата, която се проведе в “Арена Ботевград”.

Понякога и на мен ми се е струвало, че има хаос на игрището. Но срещу силен противник трябва да си извоюваш всеки сантиметър от терена. Имахме затруднения и трябва да ги отдадем не толкова на наши грешки, колкото на силната игра в защита на руския отбор. На тях тази победа им бе нужна в битката за класиране на световно първенство. Не отричам, че можехме и по-добре”, убеден е Глушков, който на почивката на мача срещу Сборная награди повече от 50 бивши национали, участвали на Олимпийски игри, световни и европейски първенства.

Мога да кажа от личен опит, че дори да имаме гора от високи играчи, без позицията плеймейкър много трудно може да се направи тази игра, която да зарадва публиката и да бъде резултатна”, добави участникът на четири европейски първенства с България.

Оценката, която ще поставя е, че имаме отбор. Когато сме били всички и сме имали цел, която е достижима, сме се представяли добре и достойно. Ние нямаме отбор като Франция, който да разполага с 32-ма играчи. При нас са по-малко. Смятам, че придобихме опит. На младите играчи трябва да им дадем време, за да получат тази увереност и в двубои от такъв характер да показват това, което могат. Не знам дали причината е това колко играят в клубните си отбори. Надявам, че ще работим в тази насока да им създадем повече възможности за игра в националния отбор”, каза още Георги Глушков.

Договорът на Минчев изтича с този квалификационен цикъл. Преди години аз доброволно се отказах да избирам и да назначавам треньорите на националните отбори. Тази привилегия има Управителният съвет на българската федерация по баскетбол. Те избират, аз утвърждавам. Като цяло, аз лично съм доволен от неговата работа. Въпросът около Евролигата обаче трябва да се реши. За нас е много важно. Ще мислим, има време, завърши първият българин, играл за отбор от НБА.