България няма да разчита на основния си реализатор Александър Везенков и в последния си мач от световните квалификации срещу Босна и Херцеговина. Това потвърди на пресконференцията след двубоя срещу Русия селекционерът Любомир Минчев, след като избраниците му не успяха да се справят с лекцията на Русия след 60:104.

БЪЛГАРИЯ ПОНЕСЕ ВТОРАТА СИ НАЙ-УНИЗИТЕЛНА ЗАГУБА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 17 ГОДИНИ

Преди срещите от последния игрови прозорец на квалификациите за световното от лагера на националния ни отбор се надяваха да получат разрешение от Олимпиакос за участие на крилото в мача срещу Босна и Херцеговина, който ще бъде на 24 февруари от 19.00 ч. в Зеница. Но след проведен разговор със самия баскетболист е станало ясно, че това няма да се случи.

Александър Везенков е най-добрият стрелец в представителния ни тим, със средно по 16.4 точки в пресявките. Освен това, той е най-добър борец, като има по 8.7 овладени под двата ринга топки, което го прави и най-полезен играч със среден коефициент 17 в общо 7 двубоя.

За последните срещи от световните квалификации от състава на България отсъстват още Дий Бост (заради ангажименти към клубния си отбор Химки), както и контузените Станимир Маринов, Станислав Ваклинов и Цветомир Чернокожев.

България е с баланс от 4-7 в група К на световните квалификации и няма шанс за място на световното първенство, което ще се проведе между 30 август и 15 септември в Китай.