Георги Боянов е един от най-полезните играчи в НБЛ през този сезон, а преди малко повече от седмица изведе Черно море Тича до първа победа в лигата след 86:82 над Ямбол.

Двуметровото крило се превърна в един от основните играчи на варненци, макар че се присъедини към тях в края на октомври миналата година. Преди това бившият младежки национал преминава през исландския Кефлавик и немския РСВ Айнтрахт. Образованието си завършва през 2017 г. в университета на Южна Алабама.

BBALL.BG се свърза с юношата на Овергаз, за да ни разкаже малко повече за себе си, за играта и за Черно море Тича. Ето и какво ни сподели той:

- Какво се чувстваш във Варна, вече минаха няколко месеца откакто си с отбора на Черно море Тича?

- Чувствам се прекрасно във Варна, страхотен град и всички се отнасят много добре с мен.

- Какво е да си сред най-опитните в един толкова млад отбор?

- Малко е странно да съм от най-опитните, понеже съм на 25 години, но тази роля съм я взел присърце и се старая да съм пример за по-малките.

- Лесно ли се работи с треньор като Галин Стоянов?

- Галин Стоянов е уникален треньор и страхотен човек. Много е запознат с модерния баскетбол. Надявам се в България да има повече треньори като него. Много съм щастлив, че работим заедно.

- Каква е тайната на добрата форма на Георги Боянов?

- Тайната включва няколко неща - подкрепата на моята любима, много труд, лична мотивация, Галин Стоянов и моите съотборници.

- Преминал си през отбори в Германия и Исландия. Какви са впечатленията ти от баскетбола там?

- Баскетболът в Германия е много тактически и бърз едновременно, а в Исландия се залага на пасинг гейм и стрелба от тройката.

- Завършил си образованието си в САЩ. Какво научи от играта и от живота отвъд океана?

- Америка и колежа бяха моята положителна промяна. Там се научих на най-важното -трудолюбието и гоненето на целите докрай. Научих се да бъда по-голямо перде на терена и да развия индивидуалните си качества.

- Разкажи ни някоя интересна случка… 

- Всички в Америка не знаеха много за България, но след като пристигнах вкусиха от българската кухня и им разказах за нашата велика история и култура. Няколко приятели от Америка посетиха България и скоро пак ще идват.

- Докъде може да стигне Черно море Тича?

- Идеята на Черно море тази година е да развие всички играчи. Надявам се да откраднем още някоя победа до края на сезона. Нашите фенове го заслужават. Шапки долу за варненската публика. Всеки играч би се гордял да играе за нея.

- Какви са твоите лични амбиции?

- Моите лични амбиции са да играя в добър баскетболен отбор, в който ще мога да използвам целия си потенциал.

- Пожелай нещо на хората, които обичат баскетбола в България?

- На хората, които обичат баскетбола им пожелавам да са най-вече здрави и все повече български момчета да ги радват по баскетболните терени.

Снимки: LAP.BG и НБЛ