Какво се случи: Берое спечели драматично като домакин на Левски Лукойл с 85:84, с което нанесе второто поражение на „сините“ за сезон 2018/2019. Победата бе осма поредна и общо десета в Националната баскетболна лига за старозагорци, докато столичани са с баланс 11-2 заедно с поражението от Спартак Плевен.

Сякаш вече по традиция, и тази среща не премина без напрежение, което ескалира в края и маркира финалните щрихи в последните игрови минути в зала „Общинска“.

 

Повратна точка: Изключително равностойни и оспорвани встъпителни 20 минути маркираха 38:38 на голямата почивка. В средата на третата част пък факт стана най-голямата разлика, която който и да е от двата тима успява да натрупа до този момент, при 46:40 в полза на „сините“. Конър Франкамп отговори с далечен снаряд преди Левски Лукойл да оформи 54:43.

Бърз отговор с 5 безответни точки на старозагорци ги доближиха до съперника, а мачът изглеждаше далеч от приключил. Часовникът сочеше още 2:44 минути от третата четвърт и още цели 10 от заключителната. Берое се бореше мъжки и 3:40 минути преди сирената обърна при 72:71.  

74:74 остави развръзката за последните 2:40 минути. Последва 77:77, след това и 80:80. Христо Захариев вкара за 82:80, преди Трентън Хогинс да изравни отново от линията за изпълнение на наказателни удари. Оставаха едва 45 секунди. Самозабравил се в индивидуални действия Патрик Рембърт изпусна контрола над топката, а Николай Стоянов наказа с тройка за беройци. 21.5 секунди преди сирената Константин Папазов взе последния си таймаут и двубоят зависеше от едно притежание.

При 85:84 в полза на домакините и оставащи 8 секунди до края отсъден фаул в нападение на Стоянов вдигна напрежението в зала „Общинска“. Президентът на Левски Лукойл Тодор Стойков изведе състезателите на „сините“ от залата, след като от трибуните полетяха бутилки с вода към игрището и пейката на гостите.

Двойно техническо за треньорите Тити Папазов и Любомир Минчев, за когото бе второ и последва дисквалификация, остави Берое без наставник в оставащите секунди, в които начело на скамейката на старозагорци застана Тони Дечев. Рембърт проби под коша, но пропусна, Деян Иванов не успя при опит за добавка. И това бе всичко.

Най-добри: Конър Франкамп поведе победителите с 24 точки. 15 добави Александър Янев, Трентън Когинс се разписа с 14, а с 12 остана Николай Стоянов. За Левски Лукойл с 21 точки отговори Деян Иванов. Със 17 го последва Патрик Рембърт, с успеваемост 5/15 при стрелба от игра и 5/6 от линията за изпълнение на наказателни удари.

СТАТИСТИКА ОТ БЕРОЕ - ЛЕВСКИ ЛУКОЙЛ