Втората фаза във ФИБА Къп изпрати третия кръг, който бе белязан от българското дерби между Балкан и Левски Лукойл. Срещата бе група J и бе спечелена от вицешампионите с убедителното 81:57 в “Арена Ботевград”.

КАТЕГОРИЧЕН БАЛКАН В БЪЛГАРСКОТО ДЕРБИ ВЪВ ФИБА КЪП

Така Балкан вече има еднакъв баланс в този поток с Алба Фехервар и Ирони Нес Циона – по 2 победи и 1 загуби, докато “сините” са последни с 3 загуби. Предстои да хвърлим поглед на отделните статически категории сред играчите.

 

Баскетболистът на Балкан Микейл Хопкинс е сред най-добрите по борби във втория етап на турнира. Американецът е на втора позиция, като може да се похвали със средно по 7.3 овладени под двата ринга топки на среща. Освен това, той е в Топ 10 на реализаторите с по 15 точки на мач, пети е по чадъри (с по 1.5 на двубой) и е трети по ефективност заедно с Джордан Хийт от Алба Фехервар, като и двамата имат среден коефициент 23 в този етап.

Съотборникът на Хопкинс в Балкан Александър Гаврилович също намира място сред най-добрите. Центърът е безпогрешен от линията за изпълнение на наказателни удари – 9/9, което му отрежда първо място по процент. Освен това, 208-сантиметровият баскетболист е четвърти по блокирани изстрели (1.5), осми по борби (по 7 на мач) и осми по изиграни минути (общо 69).

Гардът на Балкан Брендън Браун, който отбеляза 21 точки във вчерашния двубой срещу Левски Лукойл, заема шеста позиция сред най-добрите подавачи – със средно по 6.5 асистенции на двубой. В добавка, американецът е осми по откраднати топки – със средно по 1.5 отнети топки на мач.

От лагера на Левски Лукойл Патрик Рембърт е девети при топстрелците, като реализира средно по 17.5 точки на среща, както и седми по минути (с общо 69). Колегата му Божидар Аврамов пък е девети в последната графа, с общо 64 минути.