България ще се изправи срещу Франция днес от 20.00 ч. в световна квалификация, която ще се проведе в Лимож. Можете да наблюдавате срещата по БНТ 3.

Часове преди началото на двубоя пред BBALL.BG гардът на представителния ни тим Николай Стоянов говори за предишния сблъсък с европейския шампион от 2013 г. през септември, за отбора ни и за отговорността да излезе срещу един от най-добрите играчи в Европа Алексей Швед.

- Какво е усещането да си част от отбора, победил шампиона на Стария континент отпреди пет години - Франция?

- Беше невероятно изживяване, всички бяхме много щастливи. Видя се, че не отстъпваме на големите европейски имена в баскетбола.

- Липсата на Александър Везенков и Дий Бост как се отразя на тима?

- Със сигурност ни липсват техните невeроятни качества в нападение, но в създалата се ситуация ще компенсираме това.

- Срещу Босна успяхте с колектив да се справите, това ли е пътят на България занапред?

- Мисля, че това е главната причина и да смятам, че ако продължим да обединяваме индивидуалните качества от всички в едно цяло, успехите ще стават все повече занапред.

- Ти си един от играчите, които познават доста добре Любомир Минчев като треньор. Какво изисква той от състезателите си?

- Изискванията му са нормални за професионалисти. Когато имаш почивка, почиваш. Когато си в залата, трябва да си концентриран и на 100% готов за работа.

- Игра срещу Русия през септември. Какво е чувството да се изправиш срещу Алексей Швед?

- Беше отговорна задача да попадна на игрището в мача с Русия. Алексей Швед е доказано име в европейския баскетбол, в своя клуб и в националния отбор. Получава пълен картбланш и качествата му са неуспорими. За мен това беше крачка напред в баскетбола.

- Какви са очакванията ти за двубоя с Франция?

- Очаквам да покажем отново нашето лице, такова каквото е до момента в квалификациите и да запазим шансове за класиране на Световното първенство.