Един от най-добрите спортни журналисти в България през новото хилядолетие - Петър Бакърджиев, спечели най-ценната награда в историята на родната спортна журналистика - "Братя Ексерови". 

За баскетбола пък тази награда също е специална, защото голямата страст на Бакърджиев е именно играта под двата коша, в която той се влюбва още като дете в Търговище. Игра, която Пепи отразява с цялото си сърце от зората на своя професионален път. Днес той получи статуетката, носеща знаковото име "Златната секира" от миналогодишния победител - Делян Кючуков от вестник "Сега".

Водещ на церемонията в Музея на спорта бе друга емблематична за българския баскетбол и спортна журналистика фигура - коментаторът от БНТ Камен Алипиев, който днес ще застане пред микрофона и за световната квалификация между България и Босна и Херцеговина в Ботевград.

"Запазихме името на наградата чисто, с което можем да се гордеем. Няма случайни хора, които са я печелили. А от времето, когато Пепи ме победи на стрийтбол в Търговище - досега, той измина дълъг път и аз съм много щастлив, че днес мога да обявя точно неговото име", каза Алипиев.   

"Хората, които практикуваме тази част от журналистиката, първо обичаме спорта, а после журналистиката и от двете сме направили един микс. Спортът учи на дисциплина, на честност, на характер, на доверие. Ако успявам да предам тези неща в работата си, ще има смисъл", добави Петър Бакърджиев.

Призът "Братя Ексерови" носи името на две от най-емблематичните имена в професията през ХХ век Митьо (1933-1981 г.) и Никола (1942-1999 г.) Ексерови.

Братя Митьо и Никола Ексерови са признати за две от най-големите и най-достойните имена в българската спортна журналистика през XX век. Митьозапочва кариерата си във в. "Народна младеж", а дълги години е първото футболно перо на легендарния седмичник "Старт". Брат му Никола е един от най-популярните спортни коментатори на БНТ. Той също преминава през "златната гвардия" на редакцията на в. "Старт", а смъртта го заварва като пресаташе на БФС. Приживе Коко Ексеров е елитен ватерполист, впоследствие и елитен коментатор на любимата си водна топка и на водните спортове въобще.

Статуетката "Златна секира" се присъжда за 16-а поредна година за принос в развитието на спортната журналистика, значителни творчески постижения и запазване на българския език, а Бакърджиев е 35-ият, който е удостоен с тази чест. Журналистът на bTV събра 16 от гласовете на 22-мата лауреати, участвали в гласуването тази година.

Победителят се определя чрез гласуване, в което имат право на участие единствено досегашните носители на приза „Братя Ексерови”, което пък датира от 2002 г.

Петър Бакърджиев е едно от най-знаковите лица на bTV. Става част от редакционния екип още от самото създаване на телевизията. Отразявал е световни и европейски първенства по волейбол и баскетбол. Спортният журналист е печелил редица отличия в своята кариера, а по повод 10-годишния юбилей на bTV Новините е избран за „Спортен журналист на bTV на десетилетието“. Петър Бакърджиев отразява на живо редица световни и европейски първенства по баскетбол, както и поредица от финални четворки в Евролигата. 

Статуетката „Златна секира” е ежегодна, уникална изработка на скулптора Александър Пройнов. Тя се връчва за значителен принос в развитието на българската спортна журналистика, за значителни творчейски постижения, както и не на последно място, за запазването на българския език. 

От 2012 г. призът е само един, а не в три категории – телевизия, радио и печатни издания, което го направи още по-стойностен сред журналистите, отразяващи спорта.

Баскетболната гилдия пък има пълното право да се гордее със своите представители, носители на наградата "Братя Ексерови" през годините. Като се започне от един от най-големите джентълмени в гилдията - Ивайло Герчев от БНР и се продължи с едно от най-силните пера в историята на вестник "Труд" и настоящ главен редактор на списание "Спринт" Николай Кръстев, с Камен Алипиев - глас, който няма как да не ви разтърси от националния ефир, Миляна Велева - журналист с остър език и непримирим стил в "златната ера" на вестник "7 дни спорт" и телевизия РИНГ, Владислава Лазарова - стил, който ви кара на настръхвате, Делян Кючуков - непримирим от десетилетия и в баскетбола, и във всеки един спорт, който следи във вестник "Сега", Йордан Божинов - човек с необятни възможности и знания, който за последно твори в Евроспорт, а сега и Петър Бакърджиев - храброто сърце на bTV.
ф

ЛАУРЕАТИТЕ НА "БРАТЯ ЕКСЕРОВИ" ПРЕЗ ГОДИНИТЕ: 

2002 г.
Асен Спиридонов - БНТ
Асен Виденов - в. "7 дни спорт" 
2003 г.
Калин Катев - БНР
Витомир Саръиванов - БНТ 
Красимир Георгиев - в. "7 дни спорт" 
2004 г.
Томислав Русев - радио "Гонг" 
Петър Василев - БНТ
Румен Пайташев - свободна практика 
2005 г.
Валентин Серафимов - БТА 
Борис Касабов - Ринг ТВ
Станил Йотов - в. "Дневник" и в. "Капитал" 
2006 г.
Катерина Манолова - в. "7 дни спорт" 
Борислав Нинов - БНР 
Веселин Василев - ТВ "Диема" 
2007 г.
Георги Филипов - в. "Сега"
Николай Александров - Дарик радио 
Иван Чешанков - Евроспорт 
2008 г.
Боряна Тончева - БНТ 
Светослав Табаков - Дарик радио
Павел Колев - сп. "Макс" 
2009 г.
Борислав Борисов - ТВ Диема 
Сашо Диков - Канал 3 
Стефан Стоянов - Дарик радио 
2010 г. 
Миляна Велева - ТВ 7 
Николай Кръстев - в. "Труд"
2011 г.
Камен Алипиев - БНТ 
Ивайло Герчев - БНР 
Едуард Папазян - в. "24 часа"
2012 г.
Никола Ибришимов - БНТ
2013 г.
Петър Виденов - Нова ТВ
2014 г. 
Йордан Божинов - Евроспорт
2015 г.
Владислава Лазарова - свободна практика
2016 г.
Желю Станков - в. "Тема Спорт"
2017 г.
Делян Кючуков - в. "Сега"
2018 г.
Петър Бакърджиев - bTV