Днес от 18.00 ч. в столичната зала “Универсиада” България ще излезе срещу Украйна в европейска квалификация за жени. Двубоят е от група Ф на пресявките за шампионата, който ще се проведе догодина в Сърбия и Латвия.

Националките, които са с баланс от 0-4, ще се изправят срещу втория в този поток (б.а. - украинките имат 3 победи и 1 загуба), водени от Димана Георгиева. Пред BBALL.BG капитанът на представителния ни тим говори за подготовката на нашите, за децата, избрали играта, и за своя път в баскетбола.

- Каква е атмосферата в отбора?

- Всички момичета се чувстват добре, тренираме с настроение.

- Предстоят Ви мачове с Украйна и Холандия. Какви са очакванията ти за тях?

- Два различни противника. Украйна е един от най-добрите отбори в Европа, до който трудно можем да се доближим. Холандия е от нашия ранг и срещу тях трябва да търсим само победата.

- В тима ни има и млади състезателки. Какви съвети им даваш ти?

- В момента има повече млади момичета. Те са бъдещето на българския баскетбол. В момента имат възможността да се изявяват в европейски турнир и да трупат опит. Пожелавам им да продължават да бъдат упорити и да работят постоянно за развитието си, защото след време това ще им даде резултати.

- Посетихте тренировка на момичетата от школата на Левски. Какви са твоите впечатления от нея?

- За мен бе изключителна гордост, че бяхме поканени да споделим нашия опит с децата от клуба с най-дълга и славна история в женския баскетбол. Останах с доста добри впечатления от организацията на треньорите. Всички деца са супер дисциплинирани, което е едно от най-важните неща в спорта. Милеят за това да играят баскетбол и един ден да бъдат в женски отбори като нас.

- Според теб, какъв е пътят, за да се задържи интереса на децата към баскетбола?

- За мен най-голямата мотивация за всяко дете, което тренира баскетбол, е да участва в повече мачове. С тази цел трябва да се направи всичко възможно да има повече турнири, в които децата да се изявяват. Друго нещо, което би ги амбицирало, е да се организират срещи с играчи от мъжките и женски отбори, които да ги мотивират и да им дават съвети - как спорта им дава доста в живота и един ден тяхното хоби може да се превърне в тяхна професия, както е при нас.

- Разкажи ни как ти се запали по баскетболa… Кой е първият ти отбор и треньор?

- В основното ми училище, в 3-ти клас. Учителят ми по физкултура господин Кашанов ме запали по баскетбола и родителите ми веднага ме записаха да тренирам. Г-н Гергов и г-н Мишев бяха моите първи треньори, като първата година започнах с една година по-големи от мен.

- Имало ли е момент, в който си искала да се откажеш?

- Никога не е имало момент, в който да искам да се откажа. За мен баскетбола и семейството ми са моят живот. Имала съм тежки моменти. Може би най-трудно ми беше първата година, в която от Монтана отидох в Лукойл-Нефтохимик и след това първата ми година в Италия, но с помощта на моите съотборнички по онова време и моето семейство, винаги съм преодолявала трудностите.

- Играеш за Монтана 2003. Какви са целите Ви този сезон?

- В началото на сезона спечелихме Суперкупата срещу реално единствения конкурент за нас в първенството. Бяхме амбицирани и работихме доста усърдно това да се случи. Надявам се да успеем да защитим шампионската титла и Купата на България да останат в Монтана, защото амбициите и мотивацията на г-н Златко Живков, който е основният виновник да има спорт в града, са по-големи и от нашите. Всички ние заслужаваме да поставим тези трофеи отново във витрината на клуба.

- Какво не си постигнала още и искаш да направиш?

- В професионален план съм щастлива от това, което съм постигнала до момента. Занимавам се и със странични неща от баскетбола и постоянно се стремя да ги подобрявам. Може би единственото, което ми е останало е да създам семейство, но всичко с времето си. Все още съм млада. (Смее се).

- Какво би пожелала на почитателите на играта?

- На феновете пожелавам да продължават да обичат играта и да я следят с интерес. Макар и да е по-слабо първенството в сравнение с предишните години, все още може да гледат хубав баскетбол.

Снимки: LAP.BG, ФИБА и БФБ