Спортът е кауза, а професията на професионалния спортист - отговорност към обществото. Откакто се помни, Асен Великов винаги е бил пример за подражание. В навечерието на петия мач на Левски Лукойл във ФИБА Къп и гостуването на финландския Катая, капитанът на баскетболния шампион на България подаде ръка на благородна кауза.

Гардът стана лице на набиращата скорост кампания за развитието на спорта сред бодрата смяна българчета - "Мисия спорт на любими герои". Великов - 4-кратен шампион на България и 4 пъти носител на Купата на страната, се присъединява към каузата като посланик. Така той става част от компанията на красиви и успешни дами като "златните момичета" от бившия ансамбъл по художествена гимнастика Ренета Камберова и Христиана Тодорова, както и на Елица Янкова - бронзова олимпийска медалистка от игрите в Рио де Жанейро 2016 по борба, световна шампионка и европейска вицешампионка.

Инициативата ще бъде открита официално във вторник (20 ноември) в София. Тогава в Музея на спорта на стадион "Васил Левски", "златното момиче" на България Ренета Камберова - председател на асоциация “Пазарджик спортува” и д-р Денислава Ангелова - председател на асоциация "Докосни дъгата", ще дадат старт на националния проект "Мисия спорт на любимите герои".

Проектът е посветен на ученици между 6 и 10-годишна възраст (1-4 клас) и целта е да се подаде ръка на децата по пътя на тяхното личностно развитие, да се повиши качеството на живот при подрастващите у нас и да се популяризира активния начин на живот сред малчуганите, които непрестанно упрекваме, че не спортуват, не се движат и единственото, което им харесва е да лежат на дивана у дома с телефон в ръка.

Кампанията ще мине през градовете Пазарджик и Плевен и ще бъде подкрепена от редица известни наши спортисти, сред които бившата звезда от ансамбъла по художествена гимнастика Христиана Тодорова, световната и европейска шампионка по борба Елица Янкова.