Сезонът за Константин Папазов начело на Левски Лукойл върви под напрежение, с което треньорът и колегите му от щаба на „сините” до момента се справят по най-добрия начин – като побеждават.

Шампионите са начело в НБЛ с 6 успеха от 6 мача, лидери са и в групата си във ФИБА Къп с 4-0, а тази сутрин се отправиха към Финландия за своя двубой №5 от турнира, който може да донесе пети пореден триумф на отбора.

„Най-важното е да запазим концентрация и да завършим групата по най-добрия начин. Не смятам, че има коренна разлика в това дали ще сме първи, или втори в класирането, но резултатите са тези, които вдъхват самочувствие на отбора”, коментира Тити на заминаване.

Левски си гарантира участие във втората фаза на ФИБА Къп още преди седмица, когато надигра Днепър в Украйна. Папазов обаче е категоричен, че това не означава, че избраниците му тръгват към Скандинавия просто ей така, на разходка:

„От една страна сега трябва да играем по-освободено и без напрежение за победа, но от друга, в никакъв случай не трябва да се задоволяваме, че вече сме се класирали и сме си свършили работата. Не бива да си позволяваме да не играем на максимум и няма да го допуснем.”

За отсъствието на Калоян Иванов...

„Преценихме, че е по-добре да остане в София, да прави процедури и да се възстанови за тежкия мач срещу Рилски спортист в неделя. Той можеше и да пътува с нас за Финландия, да се напъне, но това не е необходимо на никого”, разкрива наставникът на „сините”.

Каква е треньорската му амбиция този сезон спрямо Левски?

„Искам да видя развитие в този отбор, който бе събран в първите дни на август и е най-нормалното нещо във всеки един следващ ден да вървим в положителна посока и да растем. Треньорска отговорност е да намерим начин да мотивираме играчите и за предстоящия мач  във Финландия, въпреки че вече сме си осигурили участие във втората фаза”, убеден е специалистът.

Втората фаза на ФИБА Къп започва на 12 декември. Левски ще научи имената на съперниците си едва след като се изиграят последните мачове от първия етап.

„Следващата стъпка е да се борим да излезем и от новата група. Задачата ни е да се класираме максимално напред във ФИБА Къп, но не е имало някакви категорични изисквания. Смисълът на спорта е да се побеждава. Освен тези два мача, които остават до края на тази първа фаза, имаме гарантирани още шест във втората фаза. Надявам се да се представим достойно и в тях”, споделя Тити.

Ще успеят ли „сините” да върнат хората в залата до края на сезона?

„Интересът расте. За мача с Арис имаше обективна причина залата да не се напълни. Мачът на футболния Левски за купата на България закъсня много и завърши след дузпи. Много хора тогава останаха разочаровани и може би избраха да си останат у дома. Ние обаче се радваме на подкрепа от нашите фенове и вярвам, че тя ще се увеличава. Когато резултатите са налице, няма причина всичко да не върви по план”, разсъждава треньорът на носителите на Суперкупата на България този сезон.

От какво е доволен и къде са скритите заложби на отбора му?

„На нас не ни липсва самочувствие. Може би отборната игра е това, което търпи най-голямо развитие от началото на сезона и въобще, откакто се събрахме в този състав. Все пак има още много детайли, които трябва да подобряваме и които не бих разкрил в подробности. Безспорно е, че Левски има добър отбор и играем силно”, признава Папазов.

След гостуването на Катая, на Левски предстои домакинство на Рилски спортист в дербито на НБЛ в неделя, а след това и гостуване на Арис на 21 ноември в Солун – последна среща от групата. След това се задава пауза в първенството заради националния отбор.

„Ще се опитаме максимално де са възползваме от тази пауза, за да може още на 12-ти да бъдем максимално подготвени и така подобаващо, както играхме през октомври, да изиграем завършека на ноември и да продължим в същия дух и през целия декември”, завършва Папазов.