Александър Везенков ще участва за първи път в едно от най-славните съперничества в Европа. Днес от 21.00 ч. тимът на българина - Олимпиакос гостува на големия си съперник Панатинайкос в гръцкото дерби на 6 кръг в Евролигата. Двубоят можете да наблюдавате по MAX Sport 2.

Ето и какви са преимуществата на Олимпиакос преди сблъсъка:

Поне по четирима реализатори

От началото на сезона наставникът на Олимпиакос Дейвид Блат се стреми да налага отборната игра в Пирея. В първите си две гостувания в най-силната клубна надпревара на Стария континент, на Химки и Баскония, гръцкият вицешампион имаше по четирима основни реализатори. Срещу руснаците това бяха Зак Лидей (14 точки), Александър Везенков (13), Янис Стрелникс (11) и Йоргос Принтезис (11), докато във Витория се разписаха Никола Милутинов (23), Василис Спанулис (11), Аксел Тупан (11) и Найджъл Уилямс-Гос (11).

Над 80 точки

Олимпиакос е отбор, който обича да налага по-бърза игра с повече подавания. Нещо, към което се стреми и Панатинайкос. Според анализаторите, в подобна ситуация обаче тимът на Александър Везенков би имал предимство. Резултатите показват, че когато Олимпиакос премине границата от 80 точки, винаги се оказва в ролята на победител в двубоите си.

Справка: Химки – Олимпиакос – 66:87, Баскония – Олимпиакос – 80:85, Олимпиакос – Макаби Тел Авив – 88:80;

Ключът към успеха

За момчетата на Дейвид Блат той е свързан с лимитирането на грешките. По този показател грандът от Пирея заема четвърто място в Евролигата, със средно по 13.4 на мач. В лагера на “детелините” пък знаят отлично как да се възползват от подобни слабости на противника, което им носи първа позиция по откраднати топки в турнира със средно по 8.4 на среща. В ПАО обаче ще трябват да внимават за точния мерник от разстояние на следващия си съперник, който демонстрира успеваемост в стрелбата зад дъгата 35% през 2018/2019 в Евролигата.

Олимпиакос на Александър Везенков има в актива си 3 победи и 2 загуби, колкото има и Панатинайкос. В Атина пък очакват пълна зала за двубоя, а билетите за него бяха разпродадени още преди няколко дни.

Вижте гръцките грандове в действие: