Уважение. Дума, лишена от смисъл в българския баскетбол. В българския баскетбол никой не уважава никого, защото за българите, егото е по-голямо от играта. И докато е така, тук игра ще има, ама наужким.

В света на големия баскетбол и хората са големи. И сърцата им са големи. Далеч по-големи от историите в Инстаграм и Фейсбук, до които се свежда величието (и падението) на родния баскетбол.

В света на големия баскетбол ученикът целува ръка на учителя, дори когато той отдавна вече не му е нужен. Един отличен ученик на име Дейвид Блат изрази публично благодарността си към един неповторим учител на име Пини Гершон.

"Той е гений. Той е един от най-великите, които играта някога е имала. Той е един от най-изумителните творци в баскетбола, човек с една от най-изключителните визии, които биха могли да съществуват за играта."

Думите принадлежат на Дейвид Блат - дългогодишен помощник на Пини Гершон в славните години на Макаби Тел Авив. Блат, който от този сезон е начело на гръцкия гранд Олимпиакос, където работи с Александър Везенков, засвидетелства огромния си респект към легендата в специално интервю за Евролигата, цитирано масово от израелските медии.

"Пини ме превърна в треньор, той ме направи голям треньор и аз ще съм му благодарен до края на дните си. Преди да стана негов помощник, аз бях негов играч в Хайфа. Той ме подготви за големите неща, отвори ми вратата към тях. Беше честен с мен и адски смел, за да ми повери юздите на клуба", коментира американецът с еврейски корени.

Редом с Пини, Дейвид става два пъти шампион на Стария континент с Макаби - 2001 и 2004. Печели 4 титли и 4 купи на Израел.

Вече като старши-треньор, Блат триумфира в Евролигата още веднъж - в Милано през 2014 г.