НБА е място, което дава доста възможности, но и крие рискове.

Повечето от играчите в лигата имат варианти за друга кариера, в случай че бъдат контузени или не успеят да намерят мястото си в нея. Ето с какво биха се занимавали част от тях, ако днес не бяха в най-силното първенство в света:

Си Джей Маккалъм (Портланд)

Вероятно ще се занимавам с журналистика или ще играя бейзбол. Избрах баскетбола в гимназията, защото брат ми Ерик започна да тренира, а аз исках да бъда с него. Сърцето ми беше в тази игра, но имам доста добри умения в бейзбола, тъй като дядо ми Джеймс Харисън Андрюс е играл в лигите преди години.

Лари Нанс Джуниър (Кливланд)

Всъщност, исках да работя в съдебна лаборатория. Щом стигнах до колежа осъзнах това. Имам диплома по Криминално правосъдие.

Кайл О`Куин (Индиана)

Може би бих станал съветник в гимназия. Имах такъв и благодарение на него завърших училище. След това взех и бакалавърска степен. Може би ще се занимавам с това, след като приключа кариерата си в НБА.”

Деймиън Лилард (Портланд)

Рапър или боксьор. На бокса се отдадох през последните години, но винаги съм обичал спорта. Музиката пък е част от мен още от дете. Имам и два албума.”

Джордан Бел (Голдън Стейт)

Винаги съм искал да бъда зъболекар. Това беше нещо, което ме вълнуваше още от малък. Беше ми интересно. Не исках работа, а кариера. Това беше нещо, което смятах за алтернатива на баскетбола.

Елфрид Пейтън (Ню Орлиънс)

Щях да бъда учител. Двамата ми дядовци са се занимавали с това. Освен това, моят учител по математика в 10-ти клас г-н Ди ме накара да харесам тази професия.”

Никола Батюм (Шарлът)

Мисля, че отново ще бъде нещо около баскетбола. Може би треньор на деца. Толкова много обичам тази игра, че не мога да си представя да върша нещо друго.

Иш Смит (Детройт)

Бих искал да съм адвокат. Да участвам в някой съдебен процес. Доста често се вживявам, гледайки “Закон и ред”. Семейството ми ме е научило да бъда убедителен, когато защитавам дадена позиция.

Гарет Темпъл (Мемфис)

Нещо, което е свързано с бизнес и недвижимите имоти. И сега опитвам нещо подобно, въпреки че нямам никакъв опит.