Двама от най-великите спортисти на всички времена – Стефан Къри и Неймар – застават един до друг в интригуващ разказ за тежките моменти, величията, постигнатите цели и емоциите, съпътстващи успеха пред The Players Tribune.

Ето ги и тях, по-истински отвсякога.

ЗА ФИНАЛИТЕ

Стеф: Цялата лудост по време на първите финали за титла, които играеш, не могат да се сравнят с нищо друго. Адреналинът, енергията, всичко е различно. Но пък целият този хаос около пътуванията, тренировките и всичко онова, което съпътства подготовката за заключителната серия, ти дава различна перспектива за това колко истинско е всичко. Веднъж, щом си опитал от това усещане, веднъж, щом си изиграл финали, или си спечелил трофей, е изключително трудно да се концентрираш по същия начин за всеки друг мач.

Неймар: Различно е. Може би бях по-нервен, докато гледах твоите финали в НБА, отколкото, докато играех финал в Шампионската лига. Но е различно. Да играеш за трофея в ШЛ носи особен заряд. Трябва да си пределно концентриран. И не можеш да сравниш усещането с никое друго, преди който и да е друг мач.

ЗА ПОВРАТНИЯ МОМЕНТ

Стеф: Ако има филм за живота ми и трябва да избера един конкретен момент, който задължително трябва да присъства, вероятно няма да мога да избера точен ден... Но беше лятото на 2012 г. Тъкмо бях преминал втората операция на глезена ми. Седях на дивана си в Шарлът. В стаята бяхме само аз и жена ми. И не вярвам някога да ме е виждала отчаян. Повярвайте ми, аз съм много позитивен човек. Но в онзи момент наистина се чувствах на дъното. И тогава тя ми каза: „Никога не забравяй кой си“. Тези думи ме спасиха. Две години по-късно, почти три, отново бях на паркета и вече печелех титли.

Неймар: За мен са два. Първият беше, когато контузих гърба си. Извивявах мечтата си – Световно първенство, което за мен, обаче, приключи с травмата ми. Изглеждаше ми като всичко за мен да е приключило. „Ще се върна ли някога на терена?“, мислех си. Тогава именно семейството ми ме вдигна.

Другият тежък момент бе през отминалото лято, след първата ми операция. Световното наближаваше, а аз дори не очаквах, че ще мога да участвам. Семейството ми, приятелката ми и всички близки останаха до мен. И ме накараха отново да повярвам в мечтата си.

ЗА МЕСИ, РОНАЛДО, ЛЕБРОН, ДЮРАНТ

Стеф: Когато си изправен срещу велики играчи, това те тласка напред. Те изваждат най-доброто от теб на показ. Преследваш ги. И знаеш колко трудно е да се изкачиш до върха, както и колко много работа е нужна, за да го постигнеш. Спомням си първия ми мач срещу Леброн. Беше 2015 г. Бях още новобранец. Гледах го и още тогава си пожелах един ден да съм толкова зверски добър като него. Когато играеш срещу него се учиш – успяваш, учиш се, проваляш се, отново се учиш. И малко по-късно, след онзи мач, ние изкачихме върха. И сигурно един ден, когато вече не играя, ще си спомням онези 7 години – периодът между първия ми мач в НБА и първата спечелена титла – с благодарност. И ще съм доволен от дългото си пътуване.

Неймар: Играех заедно с Меси, който за мен е един от най-великите футболисти на всички времена. Учех се от него всеки ден, без значение дали бяхме на тренировка, дали играехме заедно, или просто го гледах да играе. Колкото до Кристиано Роналдо – той е истински звяр.
Да се изправя срещу него винаги е било удоволствие и чест, но с него трябва да се внимава. Трябва да си подготвен, да си умен, а в същото време и научаваш много от него.

Цялото видео можете да видите тук: