Първото домакинство на Левски Лукойл във ФИБА Къп - утре (сряда, 17 октомври) срещу носителя на Купата на Украйна Днипро, ще започне с минута мълчание в памет на внезапно починалия генерален секретар на ФИБА Патрик Бауман. Срещата е от 19:00 часа в зала "Универсиада". 

Патрик Бауман си отиде от този свят на 51-годишна възраст, по време на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. Причината - сърдечен удар.

51-годишният швейцарец се присъединява към ФИБА като адвокат през 1994 г. Година по-късно е назначен за заместник-главен секретар. През 2002 г. Патрик Бауман единодушно е избран от Централния съвет към международната централа за генерален секретар и остава на този пост до смъртта си.

Той има внушителен образователен ценз, състоящ се от магистърска степен по бизнес администрация от бизнес училището в Чикаго, магистър по управление на спортната администрация от университета в Лион и юридическа степен от университета в Лозана.

Патрик Бауман е назначен в Международния консултативен съвет на Световната академия на спорта през 2009 г., член на Международния съвет по арбитраж в спорта през 2010 г. и е избран за член на Съвета на Aсоциацията на летните олимпийски международни федерации ASOIF) през 2011 г., като е преизбран през 2015 г.

За последно Патрик Бауман бе на посещение в България през ноември 2017 г., като изгледа двубоя между България и Финландия от световните квалификации.