Рилски спортист извади железни нерви и характер, и въпреки натрупания 22-точков пасив срещу Катая в мач №1 от втория кръг на квалификациите на ФИБА Къп, в реванша на българска земя днес победи със 79:61. Задачата за директно влизане в редовния сезон на турнира бе успех с 23 точки, и макар да не успяха да го постигнат, самоковци все още имат шанс да продължат европейското си участие.

Общият резултат от 163:167 дава сериозни надежди на селекцията на Людмил Хаджисотиров да попадне в групите на втория по сила турнир на международната централа като един от „щастливите губещи“, които ще запълнят местата на трите тима, които извоюваха мястото си в Шампионската лига – Антверп, Меди Байройт и Нижни Новгород.

До приключването на оставащите три квалификационни мача, Рилецо е с най-големи шансове да продължи сред всички участващи в пресявките.

Най-резултатен днес бе Артър Едуардс с 16 точки. Джейлън Дженкинс оформи дабъл-дабъл от 15 плюс 14 борби. Третият, прескочил двуцифрената бариера, бе капитанът Йордан Бозов с 10 точки.

Домакините в „Арена Самоков“ изиграха изключителни 30 минути, след които имаха аванс от 24 точки - напълно достатъчни за директно попадане сред 32-та отбора в редовния сезон на надпреварата. Натрупаната умора в заключителната четвърт, обаче, позволи на финландците обрат.

СТАТИСТИКА ОТ РИЛСКИ СПОРТИСТ - КАТАЯ